Consiliul Județean Cluj a aprobat asocierea cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Avram Iancu" (ISU) al Județului Cluj în vederea dezvoltării unor componente ale Sistemului de Management al Situațiilor de Urgență.

Unul dintre principalele obiective ale acestei asocieri îl reprezintă operaționalizarea Dispeceratului Integrat care urmează să devină pe deplin funcțional, în cel mai scurt timp, la sediul ISU Cluj. În acest scop, Consiliul Județean Cluj a alocat pentru anul 2020 suma de 250.000 de lei, fonduri necesare în vederea dotării dispeceratului cu aparatură informatică de ultimă generație.

Principalul avantaj al Dispeceratului Integrat este acela că reunește, în aceeași locație, reprezentanți ai principalelor instituții cu atribuții în gestionarea situațiilor de urgență, respectiv ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență, atât pe componenta de pompieri cât și pe cea de S.M.U.R.D., ai Serviciului Județean de Ambulanță, Inspectoratului Județean de Poliție, Jandarmeriei, Serviciului de Telecomunicații Speciale și Poliției Locale. În acest fel, se scurtează considerabil timpul de reacţie la alertă, autorităţile reușind să intervină într-un timp mult mai scurt.

            Chiar dacă nu se află în subordinea sa, Consiliul Județean Cluj și-a făcut un obicei din a sprijini financiar activitatea ISU Cluj. Astfel, în ultimii ani, Consiliul Judeţean a alocat în acest sens nu mai puţin de 7 526 090 lei, bani folosiți atât pentru derularea misiunilor, prin achiziționarea de combustibil, cât, mai ales, pentru diferite proiecte majore precum realizarea Centrului Judeţean de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei şi Dispeceratul Integrat, înfiinţarea şi funcţionarea de subunităţi SMURD în câteva dintre cele mai mari comune din județ sau cofinaţarea proiectului european „Îmbunătățirea dotării cu echipamente a bazelor operaționale pentru situații de urgență din Transilvania de Nord", proiect care a adus în dotarea ISU Cluj zeci de autospeciale și echipamente ultramoderne de intervenție.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj: “Banii pe care i-am alocat din bugetul propriu vor contribui, cu siguranță, la asigurarea unui plus de eficiență în acele situații care presupun o intervenție promptă și concertată a ISU și a celorlalte instituții angrenate. Devenit pe deplin funcțional, dispeceratul integrat va contribui esențial la reușita multor misiuni complexe și la salvarea vieții și a bunurilor a numeroși clujeni.” 

coral