Programul naţional "Punct de prim ajutor. Fii salvator!" prevede dotarea spaţiilor publice intens tranzitate cu staţii mobile de prim ajutor, care pot fi folosite pentru salvarea vieţii unei persoane cu probleme, până la sosirea echipajelor medicale. 

Punctele mobile au încorporate: un defibrilator automat, un pulsoximetru pentru măsurarea pulsului şi a saturaţiei de oxigen din sânge, un aparat de electrocardiogramă şi o sursă de oxigen. Aparatul, odată ce a fost mutat din loc, apelează automat numărul de urgenţă 112  şi pune în legătură persoana care acordă îngrijiri la faţa locului cu un medic care o poate ghida. Echipamentul poate fi utilizat cu minimă pregătire, pe baza indicaţiilor date de aparat sau dispecerat.

Prima etapă a programului va începe în noiembrie 2019 prin instalarea a 40 de echipamente medicale în Bucureşti, urmând ca altele stații mobile să fie instalate în locuri publice din Bucureşti (27), Iaşi (12), Timişoara (12), Cluj (12), Constanţa (12), Oradea (10), Sibiu (10) şi Târgu Mureş (10), restul fiind amplasate în magazinele Lidl din România. Bugetul total al proiectului este de 5.019.420 lei. 

Defibrilatoare pe străzile Clujului. Unde vor fi amplasate

Amintim că, Primăria Cluj-Napoca se pregătește să achiziționeze defibrilatoare automate externe, care să fie amplate în locurile publice din oraș. Proiectul, propus de un medic rezident, a fost cel mai votat în cadrul programului de Bugetare Participativă 2018. Primarul Emil Boc a spus că defibrilatoarele vor fi achiziționate în cursul acestui an și ar ruma să fie amplate în zone intens circulate, precum zona fostei primării – Bulevardul Eroilor, Sala Polivalentă – BT Arena sau la gară. 

coral