2.100 de lei pentru o familie din mediul rurarl și 2.600 de lei pentru una din mediul urban. Suma reprezintă, potrivit statului român necesarul unei familii, formată din doi adulți și doi copii, pentru a trăi rezonabil într-o lună de zile.

Conform unui studiu comandat de autoritățile române și publicat de către Comisia de Insolvență la Nivel Central, din această sumă se pot face și economii.

Studiul a fost realizat, notează cei de la ziarul Adevărul, de către Ministerul Muncii, Institutul Național de Cercetări Economice „Costin C. Kirițescu”, Academia Română, Comisia Națională de Prognoză, Institutul Național de Cercetare Științifică în Domeniul Muncii și Protecției Sociale, Institutul de Cercetări pentru Calitatea Vieții al Academiei Române, Institutul Național de Statistică și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor.

"Valoarea coșului minim lunar de consum reprezintă pragul minim sub care nu pot fi stabilite cheltuielile pentru asigurarea unui nivel de trai rezonabil. Această valoare reprezintă suma de bani din veniturile debitorului care nu poate fi oprită pentru plata datoriilor deoarece îi este necesară pentru acoperirea cheltuielilor indispensabile asigurării traiului zilnic pentru sine și familia sa", se arată în documentul care face referire la procedura insolvenței persoanelor fizice și rambursarea sumelor.

Așadar potrivit studiului, o familie cu doi părinţi activi şi cu doi copii în întreţinere de la oraş au nevoie de numai 2.600 de lei pentru lună pentru a duce un trai decent. 1.069 s-ar duce pe mâncare şi băuturi, pentru facturi privind locuinţa, apa, electricitatea, gazele şi alte servicii ar fi necesari 405 lei, iar familia ar cheltui numai 132 lei pentru sănătate şi numai 53 lei pentru educaţie şi cultură. Din suma totală, familia ar mai putea să facă şi economii, de 235 lei.

coral