Ministrul Sanatatii, Victor Costache, se afla in centrul unui scandal de proportii. Reputatul medic chirurg este ''executat'' in mai multe publicatii din simplul motiv ca, prin actiunile lui, acesta vrea sa revolutioneze sistemul medical din Romania, deranjand interesele meschine ale unor persoane apropiate de serviciile din Romania. Cunoscut la nivel national si mondial pentru seriozitatea si succesul operatiilor pe care le are, Victor Costache este atacat din toate partile. Totusi, societatea civila denunta aceasta ''executie''. Singura vina a celebrului chirurg este aceea de a vrea implementarea, in Romania, a unui sistem echivalent cu cel din vestul Europei, un sistem sanitar in care absolut toti romanii sa aiba parte de un tratament echitabil si egal.  Sef de promotie in cadrul UMF Iasi, Victor Costache si-a aprofundat studiile in spitale renumite din Europa si lume.  Este foarte important de reÈ›inut faptul ca banii se vor plăti pentru pacient, iar sistemul de stat va fi obligat astfel sa ofere servicii competitive pentru bolnavi! Toate acÈ›iunile ministrului Victor Costache au in prim-plan pacientul È™i obligarea sistemului sanitar de stat sa ofere bolnavilor, care cotizează lunar sume uriaÈ™e la buget, cele mai bune condiÈ›ii de tratament! Doar aÈ™a, pacienÈ›ii pot alege singuri dacă sa se trateze la stat sau la privat!

Totusi, societatea civila din Romania, societatea care inca mai mai poate schimba ceva in bine in aceasta tara, se implica in acest scandal si ii ia apararea reputatului Victor Costache.

Jurnalistul Vlad Pietreanu publica un text acid la adresa jurnalistilor care duc o campanie marsava impotriva lui Victor Costache. 

''Dl. Costache este un chirurg cardiovascular cu o reputaÈ›ie solidă, care a profesat 15 ani în clinici din FranÈ›a È™i Canada, unde a făcut inclusiv intervenÈ›ii în premieră mondială È™i a acumulat o lungă listă de titluri È™tiinÈ›ifice È™i profesionale. S-a întors în România în 2014, declarând că vrea să pună umărul pentru schimbarea în bine a sistemului medical românesc. Un timp, a fost dat exemplu în presă, ca un specialist care revine acasă în timp ce mulÈ›i alÈ›ii pleacă. În toamna anului trecut a intrat în politică, fiind numit ministru al Sănătății în guvernul Orban, iar atitudinea față de el s-a mai schimbat, mai ales când a intrat în dezbatere publică un proiect de extindere a programelor naÈ›ionale de sănătate È™i în sistemul medical privat. Mai mulÈ›i politicieni, dintre care s-a remarcat Victor Ponta, È™i câteva publicaÈ›ii, dintre care cea mai cunoscută este Libertatea, l-au acuzat că vrea să “privatizeze sănătatea” È™i că “preÈ›ul sănătății va fi È™i mai mare pentru pacienÈ›ii cu venituri mici”. declara Vlad Pietreanu. 

In continuarea articolui, Pietreanu explica faptul ca intreaga campania este una superficiala, rau voitoare si plina de neadevaruri. Ca un argument la acuzatiile aduse, Vlad Petreanu explica faptul ca Victor Costache nu a ascuns niciodata faptul ca lucreaza la privat, iar cat despre conflictul de interese, ANI a emis deja o parere in legatura cu acest subiect. 

''Acum, la chestiunea presupusului conflict de interese. Sunt aici mai multe lucruri de discutat.

Mai întâi, să dezbatem dacă dl. Costache, în noua sa calitate de ministru, ar mai avea sau nu dreptul să profeseze ca medic în timpul mandatului. AÈ™ vrea să remarcăm că, la Polisano, omul nu este nici director, nici administrator, nici acÈ›ionar È™i nici măcar ceva È™ef de magazie – este chirurg. Carevasăzică, el este mult mai bine calificat decât cei mai mulÈ›i dintre noi să taie È™i să coasă la loc inimi ale unor pacienÈ›i care, altfel, se presupune că ar cam mierli-o. Ba, chiar, legal vorbind, cei mai mulÈ›i dintre noi am intra în pușărie dacă ne-am apropia cu cuÈ›itul de pieptul cuiva. La dl. Costache, asta e profesia. E o diferență pe care e bine s-o înÈ›elegem. Cu asta, venim la chestiunea retribuÈ›iei. Dl. Costache a declarat că operează pro-bono, în sensul că nu încasează bani pe intervenÈ›iile chirurgicale propriu-zise. Dar, după ce Libertatea a scris că are, totuÈ™i, un contract cu o retribuÈ›ie de fix 20.512 lei brut, dl. Costache a precizat că aceasta este o condiÈ›ie legală obligatorie È™i că un chirurg nu poate opera legal pe bază de voluntariat în România. Are dreptate, dar comunicarea adevărului pe jumătăți È™i sferturi, nuanÈ›e È™i scuze, nu convinge lumea. DistincÈ›ia între bonusul per operaÈ›ie, la care a renunÈ›at, È™i salariul lunar, pe care, se înÈ›elege, e obligat să-l ridice, nu e chiar aÈ™a de uÈ™or de digerat.''

Totusi, jurnalistul arata faptul ca masurile luate de ministru nu aduc beneficii clinicii Polissano, ba mai mult, de aceste masuri beneficeaza si un stat de stat, deci judecand logic, masura nu a fost una cu ''directie''. 

''Să vorbim nițel și despre acuzațiile de favorizare directă a clinicii Polisano, unde operează doctorul Costache, prin ordine de ministru.

Libertatea a publicat capturi de ecran despre care susÈ›ine că ar reprezenta modificări făcute de ministru “pe calculatorul său, cu mâna lui”, asupra unui “ordin de ministru, în favoarea spitalului privat unde lucrează în acelaÈ™i timp cu activitatea de ministru.” Ziarul susÈ›ine că ministrul ar fi adăugat “pe lista de spitale care beneficiază de program (programul destinat pacienÈ›ilor cu infarct miocardic acut): 20. Spitalul Sanador Bucuresti 21. Clinica Polisano Sibiu 22. Clinica Monza Bucuresti 23. Spitalul JudeÈ›ean Bacău.” (3)  Doar că modificarea invocată de redacÈ›ie nu apare în documentul final, publicat în Monitorul Oficial. Ca atare, nu e mai mult de o discuÈ›ie într-o instituÈ›ie È™i, cel mult, o intenÈ›ie. (4) Libertatea nu a explicat inadvertenÈ›a, însă a insistat că o altă modificare care ar fi fost făcută de ministru a fost preluată, totuÈ™i, în documentul final. Această modificare se referă la extinderea criteriilor de eligibilitate a unităților medicale care pot participa în programul respectiv, de la “dotarea existentă (accesul la cel puÅ£in două angiografe)” la “dotarea existentă (accesul la cel puÈ›in un angiograf)”. (5)'' se arata pe site-ul jurnalistului.

Raluca Pruna are o reactie de ultim moment in acest scandal. Fostul ministru de Justitie isi exprima stupefactia despre executia securista a lui Victor Costache.  Raluca Pruna, fost ministru al Justitiei, ii ia apararea lui Victor Costache, care este atacat puternic de PSD si de propaganda PSD pentru ca opereaza in continuare, in week-end-uri, la o clinica privata. PSD i-a cerut sa demisioneze, sustinand ca ministrul este in conflict de interese.

Nu pricep ce tara vrem. E deci periculos Costache si trebuie doborat pana nu strica de tot cutumele locale ale micii intelegeri'' afirma Raluca Pruna.

''Avem un chirurg. Victor Costache. Care dupa ce studiaza in Romania, profeseaza 10 ani in Franta, Marea Britanie, Danemarca, Scotia, Germania si in Quebec. Apoi decide sa se intoarca in Romania. Mai decide, dupa o vreme, sa accepte sa fie ministrul sanatatii. Moralistii de serviciu incep sa il atace ca profeseaza gratis (ma rog, pe un contract cu valoare minima ca altfel nu permite legea noastra), in timpul liber. De neacceptat, urla cainii de serviciu. Halucinant si nu trebuie sa ramana nepedepsite nici intoarcerea acasa, nici acceptarea functiei de ministru al sanatatii in tara nosocomialelor, a gastilor medicale care fac exact ce vor, a mult prea potentei Casei de Sanatare stat-in-stat, cu preturi decontate in spitale mizere la nivel de top in orice alt stat functional.'''' afirma fostul ministru de Justitie.

În cele din urmă, Remus Borza, consilier onorific al premierului Ludovic Orban de la sfârÈ™itul lunii decembrie, a rupt tăcerea È™i a intervenit în apărarea lui Victor Costache. Era È™i timpul, doar radicalului erou de la Hidroelectrica i se datorează aducerea în È›ară din FranÈ›a a actualului ministru, după cum dezvăluiam aici, în noiembrie trecut, pe fondul preluării unui text dur, de pe remusborza.ro, despre moartea clinică a Sănătății. Manifestul-pledoarie de sub titlul Cu ipocrizie, populism È™i demagogie românii nu se fac bine a fost publicat parcă dinadins pe 30 ianuarie, de ziua lui Ion Luca Caragiale:  

„BăieÈ›ii deÈ™tepÈ›i din sănătate l-au luat la È›intă pe ministrul sănătății. Era un atac aÈ™teptat împotriva ministrului Costache, care a început să deranjeze încă din prima zi de mandat cooperativa din sistemul public de sănătate, atât de pe zona universitară, a importurilor de medicamente È™i dispozitive medicale, cât È™i spitalicească. Ministrul Costache e hotărât să reformeze un sistem anacronic, bolnav sau, cum spuneam de multe ori, un sistem în moarte clinică. Vorbim de sistemul public de sănătate, o veritabilă gaură neagră a bugetului de stat, în care, în fiecare an, alocăm peste 11 miliarde euro. De la an la an, am crescut bugetul CNAS È™i al Ministerului Sănătății. Și banii tot nu ajung. Cu toată această infuzie de capital, România este pe primul loc în Europa în ceea ce priveÈ™te mortalitatea infantilă, mortalitatea cauzată de incidenÈ›a bolilor cardiovasculare, mortalitatea cauzată de infecÈ›iile nosocomiale sau intraspitaliceÈ™ti, mortalizatatea cauzată de indolenÈ›a È™i malpraxisul unor medici din sistemul public de sănătate. Acum o lună, ministrul Costache a spart monopolul rezidenÈ›iatului, liberalizându-l. CâÈ›iva octogenari din sistemul public de sănătate aveau drept de viață È™i de moarte asupra celor peste 6.000 de rezidenÈ›i. Zeci de spitale judeÈ›ene nu au văzut picior de rezident în ultimii 20 de ani, pentru ca, în unele spitale universitare, să găsim câte 120-130 de rezidenÈ›i la un îndrumător! Ministrul Costache a făcut posibilă formarea profesională a rezidenÈ›ilor în toate spitalele judeÈ›ene, în spitalele militare È™i spitalele private, unde există medici primari. Prin această măsură, se va rezolva È™i deficitul de medici de la nivelul spitalelor judeÈ›ene È™i municipale, prin infuzia masivă de rezidenÈ›i. ReacÈ›ia establishmentului medical a fost cât se poate de vehementă, dar ministrul Costache nu s-a lăsat înduplecat. Astăzi nu mai există niciun rezidenÈ›iat care să nu fi fost arondat unui spital în vederea specializării È™i formării profesionale.

Mai ieri, ca o mană cerească, a venit dezvăluirea că Victor Costache se face vinovat de un păcat de moarte, È™i anume că operează la un spital privat, un foarte bun prilej de a-i cere demisia. O atare reacÈ›ie nu e decât un reflex bolÈ™evic a unor oameni defazaÈ›i în timp È™i care nu vor să accepte că, de 30 de ani, România este o economie de piață, în care nu mai putem accepta monopolul pe anumite profesii sau servicii. Trebuie să înÈ›elegem, după 30 de ani de capitalism, că medicina privată este o alternativă necesară È™i de dorit la sistemul public de sănătate. Trebuie să acceptăm realitatea: avem 188 de spitale private, în care lucrează peste 22.000 de medici. Trebuie să mai înÈ›elegem că un spital privat este o instituÈ›ie de utilitate publică care tratează tot oameni, È™i nu È™obolani. Destul că am discriminat, timp de 30 de ani, È™i am subfinanÈ›at medicina privată, încălcând atât ConstituÈ›ia, cât È™i legile țării. Art. 3 din Legea 145/1997, privind asigurările publice de sănătate, garantează un acces nediscriminatoriu al cetățeanului la sănătate È™i educaÈ›ie. Trebuie să mai înÈ›elegem că finanÈ›area actului medical, indiferent unde se realizează, în public sau în privat, se face din banii cetățenilor. Sunt peste 5 milioane de salariaÈ›i cărora li se reÈ›in, lună de lună, contribuÈ›ii de asigurări sociale de sănătate în cuantum de 10% din venitul realizat. Peste 5,2 milioane de pensionari au contribuit, mai bine de 30 de ani, la fondul de asigurări sociale de sănătate. Statul, deci, e doar un administrator al banilor pacienÈ›ilor. Acestia au dreptul la un serviciu medical de calitate. Pacientul este suveran în dreptul lui de a opta unde să se trateze: în public sau în privat. Banul sau finanÈ›area trebuie să urmeze pacientul. E un principiu statuat încă din 1889, de către primul cancelar al Germaniei unificate, Otto von Bismarck. Sistemul bismarckian, preponderent în țările din Europa precum Gemania, Austria, FranÈ›a, Belgia etc., se fundamentează pe trei piloni: contributivitate, echitate socială, acces nediscriminatoriu la actul medical. România, încă din anii 90, a îmbrățiÈ™at acest sistem, care pune în centrul atenÈ›iei pacientul.

Deontologii dintr-o anumită parte a presei È™i justiÈ›iarii dintr-o altă parte a eÈ™icherului politic nu s-au revoltat că, în ultimii 13 ani, Casa NaÈ›ională de Asigurări de Sănătate a decontat clinicilor È™i spitalelor private din Europa peste 1,4 miliarde euro, reprezentând tratamente acordate cetățenilor români! Deci la spitalele private din afară putem deconta fără număr miliarde de euro, dar nu avem voie să dăm 1 leu spitalelor private din România! Prea mult populism, ipocrizie È™i demagogie dăunează grav sănătății. Pentru că majoritatea celor care se revoltă astăzi se tratează la clinicile private din România sau din afară.

Mă revoltă lipsa de reacÈ›ie a reprezentanÈ›ilor marilor reÈ›ele medicale private din România vizate de aceste modificări. Până la urmă, ministrul Costache nu le face nicio favoare, vorbim de un act de dreptate, un act reparatoriu. Pe de altă parte, nu Costache, azi, prin modificările la Legea 95/2006 a introdus anumite spitale private în programele naÈ›ionale. Acest lucru s-a făcut începând cu 2014. Ministrul Costache vine È™i extinde reÈ›eaua de centre medicale, unde statul va deconta serviciile medicale doar pentru câteva cazuri critice, care reclamă o intervenÈ›ie imediată, altminteri intervine decesul. E vorba de infarctul miocardic È™i de accidentele vasculare cerebrale. Avem doar câteva centre în È›ară pe această patologie. Și atunci am permis decontarea unor atare servicii È™i în centrele private, tocmai pentru a salva vieÈ›i.

Știrea zilei care a fost rostogolită în media: Costache, ministrul Sănătății, îÈ™i favorizează propriul spital, la care operează pe inimă È™i de la care încasează în jur de 2.500 euro, echivalentul salariului unui asistente din spitalele publice. În decursul timpului, au fost nenumăraÈ›i miniÈ™tri, medici de profesie, care, în paralel cu exercitatea demnității publice, operau È™i consultau în spitalele la care erau angajaÈ›i. La ei nu se pune, pentru că erau angajaÈ›i ai spitalelor de stat. Costache e rău È™i e în conflict pentru că lucrează la un spital privat. Este impardonabil să operezi cu astfel de prejudecăți, discriminări È™i mentalități. Nu poate nimeni să-i restrângă unui cetățean, fie el chiar È™i ministru, un drept constituÈ›ional, È™i anume: dreptul la muncă. FuncÈ›ia de ministru e o funcÈ›ie de demnitate publică, efemeră È™i limitată în timp. Medic eÈ™ti pentru o viață întreagă, dacă ai respect pentru profesie È™i pentru pacient. În balanță, ar trebui să punem vieÈ›ile salvate de chirurgul Costache È™i nu această inepÈ›ie că lucrează într-un spital privat.” explica Remus Borza.

coral