Sute de elevi, însoțiți de părinți şi cadre didactice, din aproape 35 de şcoli din 11 județe ale țării, participă vineri, 31 mai 2019, la Festivalul Bunătăţilor Tradiționale de la Turda. Manifestarea, aflată la cea de-a VII-a ediție, este organizată Colegiul ,,Emil Negruțiu” din Turda, cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local al municipiului Turda, Inspectoratul Școlar Județean Cluj și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

Festivalul va debuta la ora 10.00, la Colegiul ,,Emil Negruțiu”, cu primirea invitaților, dar și cu o paradă, după care tinerii ce vin de la școli din județele Cluj, Mureș, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Neamț, Vaslui, Ilfov, Caraș-Severin, Teleorman, Olt și Gorj se vor întrece în cadrul mai multor secțiuni.

Astfel, în cadrul secțiunii creație literar-istorică, vor prezenta, în format video, monografiile localităţilor de provenienţă, iar în cadrul secțiunii creație artistică va fi parada şi prezentarea costumelor populare tradiţionale, parada cailor – cai de frumuseţe, organizarea unor expoziții de fotografie cu imagini relevante din zona școlilor prezente și a unor expoziţii – ateliere meşteşugăreşti cu ornamente, obiecte din lut și lemn, sculpturi, picturi pe sticlă sau lemn, ţesături, cusături etc.

De asemenea, la secțiunea creație artă culinară vor fi amplasate standuri cu produse tradiţionale agroalimentare naturale şi/sau conservate, iar elevii și părinții de la școala gazdă vor găti preparate tradiționale în aer liber. La secțiunea creație folclorică, tinerii vor interpreta cântece populare și vor prezenta dansuri tradiționale din zona de proveniență. La finalul competiției, un juriu de specialitate, din care fac parte și angajați ai Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, va desemna câștigătorii la toate secțiunile, care vor primi premii și diplome.

Manifestarea va continua cu un spectacol folcloric, susținut de interpreți locali și invitați: Ana Georgeta Balla și Narcisa Balla, Eugenia Corpodean Ciceu, Dolfina Aștilean, Maria Roșu, Cornel Ionuț Ciubotaru, Maria Bratiș, Daniela Crișan, Mihai Papariga, Felicia Tout, Mihaela Toșa, Diana Beldean, Bianca Cionca, Nicoleta Hădărean, Sorin Ionel Brăileanu, Florina Trif și Marian Anca. Întregul eveniment va fi prezentat de coordonatorul proiectului, profesorul Sorin Ionel Brăileanu, alături de Felicia Tout.

Potrivit organizatorilor, Festivalul Bunătăţilor Tradiționale de la Turda are ca scop dezvoltarea interesului elevilor din învățământul preuniversitar pentru cunoașterea, păstrarea și transmiterea portului popular, a tradițiilor și obiceiurilor specifice locale și dezvoltarea dragostei pentru valorile românești.

coral