Ministrul Finantelor, Florin Citu, a emis un proiect de hotarare prin care propune schimbarea lui Eugen Teodorovici din functia de guvernator din partea Romaniei la Banca Internationala de Investitii. BII este banca fostului CAR, creata la initiativa URSS.

„Guvernatorul pentru Romania in Consiliul Guvernatorilor Bancii Internationale de Investitii este secretarul de stat din Ministerul Finantelor Publice ( Attila Gyorgy  – n. red.), responsabil cu coordonarea relatiilor cu institutiile financiare internationale, iar supleantul sau este o persoana responsabila cu coordonarea relatiilor cu institutiile financiare internationale, desemnata de ministrul finantelor publice.   Director pentru Romania in Consiliul Directorilor Bancii Internationale de Investitii este directorul general din Ministerul Finantelor Publice responsabil cu coordonarea relatiilor cu institutiile financiare internationale, iar supleantul sau este seful de serviciu responsabil cu gestionarea relatiilor cu institutiile financiare internationale sau o persoana responsabila cu coordonarea relatiilor cu institutiile financiare internationale, desemnata de ministrul finantelor publice”, se arata in proiectul de act normativ, citat de Adevarul.

Florin Citu sustinea ca numirea lui Teodorovici in functia de guvernator al BII este in incompatibilitate cu functia de deputat.

La finele anului trecut, Guvernul Romaniei si-a majorat cota parte a capitalului social al Bancii Internationale de Investitii (BII), astfel incat aceasta a crescut la 22,45 milioane euro. Romania a ajuns astfel pe locul cinci printre statele participante la BII.     

Presedintele consiliului de administrare al BII, Nikolay Kosov, are legaturi stranse cu agentiile de spionaj ale Kremlinului.

Banca Internationala de Investitii (BII) a fost infiintata ca banca a CAER (fostul spatiu economic comunist), printr-un acord semnat pe 10 iulie 1970 intre Bulgaria, Republica Ceha, Ungaria, Romania si Slovacia (acum membre UE si NATO), pe langa Rusia, Mongolia, Vietnam si Cuba.

coral