News Flash:

Trebuia sa protejeze martorii, dar si-a "protejat" conturile! Seful ONPM a fost retinut pentru deturnare de fonduri si abuz in serviciu

18 Noiembrie 2015
1128 Vizualizari | 1 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.7340 RON (+0.0020)
USD: 4.2129 RON (+0.0179)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
DNA
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Sectia de combatere a coruptiei, au dispus punerea in miscare a actiunii penale și reținerea a chestorului de politie Barascu Adrian Augustin, director al Oficiului National pentru Protectia Martorilor (ONPM), cu privire la savarsirea infracțiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, obtinere ilegala de fonduri, in forma continuata, deturnare de fonduri, in forma continuata, fals intelectual, in forma continuata, uz de fals, in forma continuata, influentarea declaratiilor, abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata si abuz in serviciu, in forma continuata. Totodata, procurorii anticoruptie au dispus punerea in miscare a actiunii penale si impotriva comisarului-sef din cadrul aceleiasi institutii, Felicia Violeta Popa, cu privire la savarsirea infracțiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, complicitate la savarsirea infractiunii de deturnare de fonduri, in forma continuata, dar si impotriva psihologului Andreea Violeta Lita, pentru constituire a unui grup infractional organizat, abuz in serviciu si complicitate la savarsirea infractiunii de deturnare de fonduri, in forma continuata.

Procurorii DNA mentioneaza ca in perioada septembrie - decembrie 2013, inculpatii si alte persoane au constituit un grup infractional organizat, grupare la care, in perioada 2014 - noiembrie 2015, au aderat si altii, in scopul savarsirii infractiunilor de obtinere ilegala de fonduri, deturnare de fonduri, abuz in serviciu si  abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. In contextul amintit, in perioada 2014 - noiembrie 2015, membrii grupului au actionat, pe de o parte, in vederea supradimensionarii cuantumului fondurilor banesti necesare protectiei martorilor, iar, pe de alta parte, pentru reducerea cheltuielilor destinate folosului exclusiv al martorilor din Program. De asemenea membrii grupului ar actionat si in directia deturnarii sumelor de bani cu destinatia mai sus mentionata catre achizitia directa, de la furnizori preferati, a unor bunuri si servicii destinate inzestrarii O.N.P.M., precum si pentru dotarea functionarilor institutiei, fie in scopul achizitionarii unor bunuri si servicii inutile ori neperformante.

In perioada 2014 - octombrie 2015, chestorul de politie, in calitate de ordonator tertiar de credite la O.N.P.M., impreuna cu alti doi membri ai grupului (imputerniciti ai ordonatorului tertiar de credite), in mod repetat si in realizarea aceleiasi rezolutii infractionale, au folosit documente si date inexacte (privind estimarea cheltuielilor viitoare, in cuantum total de 565.850 lei, in anul 2014 si, respectiv, 854.530 lei, in anul 2015), privind cuantumul cheltuielilor destinate protectiei martorilor, in sensul supradimensionarii acestora. Acest lucru a condus la virarea sumei de 550.850 lei, in anul 2014 si, respectiv a sumei de 660.230 lei, in anul 2015, la articolul bugetar din care O.N.P.M. ordonanteaza si efectueaza plati pentru protectia martorilor.

In perioada 2014 - noiembrie 2015, inculpatul Barascu Adrian-Augustin, in calitate de director al O.N.P.M. si ordonator tertiar de credite, cu ajutorul celorlalti membri ai grupului, printre care si inculpatele Popa Felicia-Violeta si Lita Andreea-Violeta, in mod repetat si in realizarea aceleiasi rezolutii infractionale, a schimbat destinatia sumei de 264.796,8 lei, alocate protectiei martorilor, fara respectarea prevederilor legale, pentru inzestrarea sediului O.N.P.M., precum si pentru dotarea functionarilor din aceasta institutie, in alte scopuri decat cele stabilite prin bugetul de stat.

O parte din sumele de bani deturnati, in cuantum de 69.684,2 lei, au fost platiti furnizorilor, activitatea infractionala fiind intrerupta de controlul I.G.P.R. din 25.09.2015, in urma caruia au fost suspendate procedurile de achizitie directa a unor produse si servicii, in valoare totala de 195.112,76 lei.

In perioada aprilie - decembrie 2014, inculpatul Barascu Adrian-Augustin, in calitate de director al O.N.P.M. si o alta persoana, au intocmit in fals, prin antedatare, 6 (sase) documente justificative, care au fost inregistrate in evidentele institutiei, pentru a crea aparenta respectarii procedurii legale de achizitie directa a unor bunuri si servicii, in conformitate cu dispozitiile art. 19 din O.U.G. nr. 34/2006 (care reglementeaza, intre altele, atribuirea contractelor de achizitie publica), in sensul indeplinirii cerintei existentei unui document justificativ, ca procedura prealabila efectuarii achizitiei.

In ziua de 04 august 2015, inculpatul Barascu Adrian-Augustin, in calitate de director O.N.P.M., a incercat sa il determine pe un subordonat de-al sau, utilizand afirmatii cu vadit caracter intimidant si amenintari referitoare la continuarea actiunilor de hartuire profesionala, sa nu mai formuleze sesizari penale si sa nu mai dea declaratii defavorabile conducerii institutiei, cu prilejul unor cercetari penale.

In perioada 2014 - noiembrie 2015, inculpatul Barascu Adrian-Augustin impreuna cu alti membri ai grupului si-au indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu, in contextul efectuarii unor achizitii directe (sisteme de supraveghere video si alarmare) si luarii unor masuri neperformante, din punct de vedere economic, dar si sub aspectul asigurarii protectiei efective a martorilor, cu consecinta prejudicierii, cu suma de 179.778,42 lei, a bugetului destinat protectiei martorilor si a vatamarii intereselor legale ale martorilor inclusi in Program. Urmare a incalcarii atributiilor de serviciu, un numar de 5 societati comerciale au beneficiat de incasari in cuantum total de 179,777,47 lei.

In perioada decembrie 2009 - mai 2013, inculpatul Barascu Adrian-Augustin, in calitate de director O.N.P.M impreuna cu mai multi membri ai grupului, in mod repetat, si-au incalcat atributiile de serviciu, adoptand comportamente sicanatorii la adresa martorilor inclusi in Program, actiuni care au dus la vatamarea drepturilor acestora conferite de includerea in Program.

In noaptea de 14/15 iunie 2013, inculpata Lita Andreea-Violeta, in calitate de psiholog in cadrul O.N.P.M. si desemnata cu evaluarea si asistenta psihologica a unui martor protejat nu si-a indeplinit atributiile de serviciu, in conditiile in care acesta din urma i-a adus la cunostinta intentia si motivatiile de a comite un act suicidar (tentativa de suicid a avut loc), fapt ce a cauzat vatamarea drepturilor acelei persoane conferite de includerea in Program.

 

 

 

 

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

procurorii coruptiei onpm dna
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2019 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1601 (s) | 34 queries | Mysql time :0.061909 (s)