News Flash:

Trebuie sa stii asta despre GLUTEN

11 Aprilie 2013
742 Vizualizari | 0 Comentarii
Glutenul este din ce in ce mai folosit in panificatie. Inclusiv in Romania, putine produse comercializate in magazine nu contin gluten. Intoleranta la aceasta substanta poate sa fie fatala in unele cazuri. In strainatate sunt dezbateri aprinse pe tema utilizarii acestei substante in produsele de panificatie, iar tot mai multi oameni evita sa consume produse ce contin gluten.

Medicul Arthur Agatston a vorbit pentru CNN despre trei amanunte foarte importante legate de GLUTEN pe care  trebuie sa le cunoasca orice om.

1. Glutenul este un complex de proteine, se gaseste in unele alimente procesate din cereale - grau, secara, orz - si in produsele de panificatie, precum painea sau pastele fainoase.
Mai nou, glutenul poate fi intalnit si in anumite tipuri de ciocolata, in surimi, mezeluri, sos de soia, vitamine si in diverse paste de dinti.

Trebuie sa stiti ca gutenul este diferit de proteinele intalnite in orez sau in carnea fripta la gratar.

2. Glutenul poate fi uneori o chestiune de viata si de moarte
Glutenul poate cauza imbolnaviri grave, dar nu in cazul tuturor oamenilor. Exista persoane care refuza sa manance produse care contin gluten pentru ca au dezvoltat o intoleranta psihologica fata de aceste alimente, dar exista si oamenii care au o intoleranta alimentara la gluten.

Circa 1% din populatie sufera de celiachie, o boala care netratata devine foarte periculoasa si poate cauza chiar si moartea. In cazul bolnavilor de celiachie, consumul de gluten poate cauza probleme in zona intestinului subtire, poate determina tulburari de digestie si de absorbtie, de la diaree cronica si crampe abdominale pana la cancer.

Celiachia nu se vindeca. Boala odata aparuta ramane pe toata durata vietii. Pot disparea in timp doar anticorpii si simptomele bolii, care insa reapar atunci cand se consuma iar gluten.

Pentru ca glutenul este folosit in panificatie tot mai des in ultimii 50 de ani, este prematur sa apreciem impactul glutenului asupra sanatatii populatiei.

Cand persoanele cu sensibilitate crescuta consuma alimente care contin gluten, se declanseaza simptome neplacute precum dureri de stomac, arsuri la stomac, dureri articulare, dureri de cap, oboseala, insomnie.

Medicul Arthur Agatston spune ca a constatat ca eliminarea glutenului pentru cateva saptamani si, treptat, reintroducerea acestuia este cel mai bun mod de a evalua raspunsul organismului uman la gluten.

3. Persoanele care renunta sa consume produse cu gluten se ingrasa uneori
Unele persoane care exclud din alimentatie produsele ce contin gluten ajung de multe ori sa devina supraponderale, chiar obeze. Motivul: ajung sa consume produse alimentare fara gluten, dar nu continut ridicat de grasimi saturate, zahar, sodiu, sau "junk food", produse cu continut glicemic ridicat, cu ingrediente rafinate precum faina de orez alb sau amidon.

Medicul va sfatuieste sa consumati legume si fructe, carne slaba, peste si carne de pasare, orez salbatic, cereale integrale, seminte, fasole si alte leguminoase, dar si grasimi sanatoase, precum ulei extra virgin de masline sau ulei de canola, conform rtv.net

arthur agatston gluten ciocolata surimi mezeluri soia paste dinti orez
Distribuie:  
Incarc...

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1069 (s) | 35 queries | Mysql time :0.015692 (s)

loading...