Atac asupra Americii, trei Rachete au lovit Ambasada SUA din Bogdat in urma cu putin timp. Una dintre rache ar fi ajuns in sala de mese a ambasadei, iar celelalte trei au afectat grav cladirea, scrie CNBC.

Conform primelor informatii nu sunt morti, dar sunt raniti.

America Atacata din nou

Potrivit unei declaratii publicate pe retelele sale de socializare, premierul irakian a ordonat fortelor de securitate „sa caute si sa investigheze” incidentul, pentru a „impiedica repetarea vizarii ambasadei americane” si arestarea celor responsabili.

„Condamnam continuarea acestor acte penale si ilegale, care slabesc statul, ii incalca suveranitatea si sfintenia misiunilor diplomatice pe terenul sau”, a declarat Abdul-Mahdi in declaratie.

Duminica, Cell Media irakiana de securitate a raportat ca cinci rachete Katyusha au cazut pe Zona Verde, o zona puternic fortificata care adaposteste un guvern si misiuni diplomatice straine. Declaratia lui Abdul-Mahdi a dezvaluit rachetele aterizate in interiorul complexului ambasadei.

„Continuarea comportamentului individual, iresponsabil, va face ca intreaga tara sa sufere consecinte si ramificatii periculoase, daunand intereselor supreme ale tarii si relatiei sale cu prietenii sai, care ar putea transforma Irakul intr-un camp de lupta”, a adaugat premierul de ingrijire.

„Guvernul isi reitereaza angajamentul de a proteja toate misiunile diplomatice si de a lua toate masurile necesare pentru realizarea acestui lucru.”

Atacurile rachetelor asupra ambasadei SUA si a altor tinte americane din Irak au devenit tot mai frecvente in ultimele luni. Pe 21 ianuarie , trei rachete Katyusha au fost tras in Zona Verde; o ancheta comandata de Abdul-Mahdi cu privire la acel incident nu a dat inca raspunsuri.

La 27 decembrie, un atac de racheta atribuit in mare parte militiei Kataib Hezbollah, sustinuta de Iran, a ucis un antreprenor civil american la baza militara K-1 din Kirkuk. SUA au efectuat atacuri aeriene de represalii pe 29 decembrie, ucigand si ranind 25 de comandanti si membri ai militiei; sustinatorii acesteia au luat cu asalt ambasada SUA ca raspuns la 1 ianuarie.

SUA au asasinat generalul iranian de inalta calitate Qassem Soleimani si Abu Mahdi al-Mohandis, seful adjunct al Fortelor de Mobilizare Populara (PMF) sustinute de Iran la Bagdad pe 3 ianuarie. Iranul a tras apoi aproape doua duzini de rachete balistice la bazele irakiene care adapostesc SUA trupe.

Intr-o apasare in frunte cu clericul siit, odata reformist Muqtada al-Sadr, militiile sustinute de Iran au cerut sa fie expulzate trupele americane din Irak. Weekend-ul trecut, sute de mii de irakieni au participat la un protest sustinut de Sadr impotriva prezentei trupelor americane in tara. coral