News Flash:

UBB participa la proiectul de cartografiere si catalogare a structurilor frontierelor romane din Dacia

15 Octombrie 2014
1031 Vizualizari | 0 Comentarii
ubb
Universitatea Babes-Bolyai, impreuna cu Institutul de Arheologie si Istoria Artei al Academiei Romane, filiala Cluj si Cultural Site Reasearch and Management Baltimore (SUA) au semnat un acord prin care se va asigura un mecanism stiintific si tehnologic de cooperare intre parti in vederea derularii de activitati comune de cercetare.

Proiectul are in vedere cercetarea frontierelor fostei provincii romane Dacia de pe teritoriul actual al Romaniei, prin utilizarea tehnologiilor non-invazive (prospectii geofizice, scanari LiDAR, analiza imaginilor satelitare si GIS) pentru cartarea precisa si o mai eficienta protectie a patrimoniului arheologic. Folosindu-se tehnologie NASA, printr-un program special, se va putea elimina padurea din imagine si va apare modelul digital al terenului.

Baza de date comuna ce va fi realizata, cuprinzand toate informatiile legate de structurile habitatului roman din regiune, poate constitui baza documentatiei stiintifice pentru o viitoare nominalizare a frontierei romane a Daciei pentru includerea sa pe lista monumentelor patrimoniului cultural universal a UNESCO.

Coordonatorii stiintifici ai proiectului sunt Prof. Dr. Habil. Coriolan H. Oprean din partea institutiilor romanesti semnatare, iar din partea CSRM, Dr. Douglas C. Comer, colaborator al NASA si Co-presedinte al International Scientific Committee on Archaeological Heritage Management (ICAHM) al ICOMOS.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

universitatea babes-bolyai academiei romane cluj gis nasa unesco
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2020 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2117 (s) | 34 queries | Mysql time :0.027653 (s)