Proiectul cu titlul „Sisteme inteligente privind siguranța populației prin controlul şi reducerea expunerii la radon corelate cu optimizarea eficienţei energetice a locuinţelor din aglomerări urbane importante din România/ acronim SMART_RAD_EN”, a obţinut recent premiul Smart Health la Categoria Smart Living, acordat de către Asociația Română pentru Smart City în cadrul celei de-a patra ediție a Galei Smart City Industry Awards, cel mai important eveniment al Industriei Smart City din România, devenit tradiție în mediul de afaceri românesc.

Gala a avut loc la Palatul Parlamentului, unde au participat peste 400 dintre cei mai importanți decidenți ai industriei. În competiție au fost înscrise 101 proiecte, triplu față de numărul proiectelor din 2018.

Proiectul SMART_RAD_EN este implementat la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Mediului a UBB în perioada 2016 – 2020, sub coordonarea CSI dr. Alexandra Cucoş şi prof. dr. Carlos Sainz. 

Proiectul este finanţat prin PROGRAMUL OPERAȚIONAL COMPETITIVITATE (POC) 2014-2015 – Axa prioritară 1 CDI în sprijinul competitivității economice și dezvoltării afacerilor, Acțiunea 1.1.4. Atragerea de personal cu competențe avansate din străinătate.

Obiectivul principal vizează creşterea siguranţei şi sănătăţii populaţiei, îmbunătăţirea calităţii mediului interior şi optimizarea eficienţei energetice a locuinţelor prin dezvoltarea unor sisteme inteligente integrate inovatoare pentru monitorizarea, controlul şi reducerea expunerii la radon şi la alţi poluanţi casnici aerieni (CO2, CO, VOC) şi implementarea practică în clădiri eficiente energetic de tip rezidenţial din 5 aglomerări urbane din România. 

Beneficiarii de rezultatele proiectului sunt 1000, 100, respectiv 10 case din localităţile Cluj-Napoca, Bucureşti, Iaşi, Sibiu şi Timişoara.

Proiectul se implementează pe o durată de 48 luni, până la data de 31 august 2020.

Principalul rezultat al proiectului îl reprezintă Prototipul inovativ ICA SMARTRADON. Aparatul este un sistem inovativ integrat pentru monitorizarea, controlul şi remedierea calității aerului din clădiri.

Aceste acţiuni reprezintă o necesitate legislativă, ca urmare a aplicării Directivei 2013 59/ EURATOM şi a legislaţiei naţionale transpusă de CNCAN începând cu anul 2018, şi vor conduce la îmbunătăţirea sănătăţii populaţiei pe termen lung şi reducerea riscului de cancer pulmonar în România!

Prin utilizarea aparatului SmartRadon se poate face o radiografie complexă a principalilor poluatori ambientali cancerigeni din locuințe și se pot implementa servicii de prevenție și intervenție de mediu:
(1) radonul (cu impact, peste pragul critic, în inducerea cancerului/bolilor respiratorii etc.);
(2) compuși organici volatili (cu impact, peste pragul critic, asupra sistemului respiratoriu, sistemului nervos și a sistemului de reproducere etc.);
(3) monoxidul de carbon (cu impact letal, peste pragul critic);
(4) dioxidul de carbon (cu impact negativ asupra stării de sănătate, peste pragul critic);
(5) alți parametri de mediu, precum presiunea, umiditatea și temperatura. 

Parametrii pot fi vizualizaţi și în timp real, online, prin telefoanele mobile și se pot stabili praguri critice de alertă. Pornirea sistemului de remediere se realizează în mod automat, cu ajutorul unor relee din placa de bază a sistemului de monitorizare.

Așadar, aparatul practic controlează ventilația încăperii în care se află și unde se fac măsurătorile, în cazul în care calitatea aerului scade sub un prag setat. 

Sistemul prototip SmartRadon a fost autorizat prin Certificatul de conformitate Nr. 823/08.08.2018 emis de către OICPE – Organism Independent pentru certificarea produselor electrice, care atestă conformitatea prototipului din punct de vedere al respectării normelor tehnice naţionale şi internaţionale, precum şi a normelor de asigurare a siguranţei în utilizare de către persoanele din clădirile unde se instalează. De asemenea, s-au aplicat testări de performanţă în cadrul unui institut european de verificare metrologică pentru etalonarea şi validarea internaţională a prototipului.

La 10 case participante la proiect s-a instalat deja prototipul INTEGRAT şi este în curs de validare şi obţinere a brevetului de invenţie.

Specialiștii UBB care au coordonat dezvoltarea aparatului în cadrul Laboratorului de încercări radon „Constantin Cosma”- LiRaCC sunt: dr. Alexandra Cucoș, dr. Tiberiu Dicu și dr. Arthur Tunyagi.

  coral