News Flash:

UBB vrea diferentierea universitatilor pe criterii de performanta

3 Decembrie 2013
893 Vizualizari | 0 Comentarii
Universitatea „Babes-Bolyai”, membra a consortiului Universitaria, solicita evaluarea institutionala clara in scopul diferentierii pe criterii valorice a institutiilor de invatamant superior, pe motiv ca acestea, in prezent, sunt judecate, nedrept, pe "criterii egalitariste".

Universitatile membre ale Consortiului Universitaria sunt Universitatea Bucuresti, Academia de Studii Economice Bucuresti, Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timisoara si Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" Iasi.

In cadrul reuniunii de la Iasi a Consortiului Universitaria, care a avut loc la sfarsitul saptamanii trecute, reprezentantii celor cinci universitati au decis sa isi uneasca eforturile pentru a realiza o clasificare efectiva a institutiilor de invatamant superior, se arata intr-un comunicat remis luni agentiei MEDIAFAX.
"Institutiile de invatamant superior din Romania sunt judecate, in mod nedrept, pe baza unor criterii egalitariste", a declarat rectorul Universitatii Bucuresti, Mircea Dumitru, in deschiderea lucrarilor Consortiului Universitaria.

Potrivit sursei citate, in SUA, dintre cele 4.000 de institutii de invatamant superior, doar 225 au dreptul de a organiza studii doctorale, in timp ce in Marea Britanie universitatile care pot oferi studii de doctorat reprezinta putin peste 20% din numarul total al institutiilor de invatamant superior.

"Prin comparatie, in Romania, toate cele 49 de universitati publice au dreptul nediscriminatoriu de a organiza studii doctorale", a subliniat rectorul Universitatii "Alexandru Ioan Cuza", Vasile Isan.

Reprezentantii universitatilor au cazut de acord ca este nevoie de o initiativa comuna pentu ca diplomele sa "nu mai reprezinte expresia unei presupuse vointe colective", se mai arata in comunicat.

"Rostul consortiului este de a sustine elita invatamantului superior romanesc", a precizat si rectorul UBB Cluj, Ioan Aurel Pop.

Totodata, universitatile au tras un semnal de alarma privind subfinantarea cronica a educatiei, in comparatie cu resursele care trebuie angajate. Astfel, rectorul ASE Bucuresti, Pavel Nastase, a sustinut nevoia "reanalizarii finantarii pe student, tinandu-se seama de costurile efective ale unui an de studiu".
Universitatile mai cer Ministerului Educatiei emiterea la timp a ordinelor de organizare a admiterii si a examenelor de licenta, deblocarea posturilor, simplificarea procedurilor de angajare a personalului nedidactic si auxiliar, precum si aprobarea programelor de licenta si master cu dubla specializare.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

universitaria
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1066 (s) | 23 queries | Mysql time :0.015740 (s)