News Flash:

UE doreste sa interzica o traditionala prajitura din Danemarca

30 Decembrie 2013
2135 Vizualizari | 0 Comentarii
Sarbatorile de iarna din Danemarca sunt umbrite de perspectiva ca acesta sa fie ultimul 'Craciun danez' inaintea intrarii in vigoare a unei interdictii decise de Uniunea Europeana asupra traditionalelor rulouri cu scortisoara, cunoscute in limba daneza drept 'kanelsnegler', noteaza vineri publicatia britanica The Telegraph.

Interdictia propusa survine dupa anuntul Agentiei daneze pentru siguranta alimentara de a pune in practica reglementarile UE destinate limitarii concentratiei de cumarina, un produs chimic toxic descoperit in cea mai folosita forma de scortisoara, cassia.

Potrivit interpretarii daneze a legislatiei europene, concentratia de scortisoara din 'produsele de patiserie zilnice'' va fi limitata la 15 miligrame pe kilogram, ceea ce inseamna practic o interzicere a Kanelsnegler, un produs extrem de popular in toate tarile nordice, a carui denumire provine de la forma sa asemanatoare cu un melc.

Masura a provocat reactii vehemente din partea patiserilor danezi, intrucat tara vecina Suedia a decis sa isi salveze produsul similar - denumit kanenbullar in limba suedeza - prin includerea acestuia in categoria produselor culinare traditionale si de sezon, ceea ce ii permite o limita a concentratiei de scortisoara de 50 de miligrame pe kilogram.

''Este sfarsitul rulourilor cu scortisoara si stim acest lucru. Rulourile cu scortisoara sunt un produs de patiserie traditional danez. Facem paine si prajituri cu scortisoara de peste 200 de ani'', a declarat Hardy Christensen, seful Asociatiei patiserilor din Danemarca.

In urma acestei dispute, numite 'Cinnamon-gate', autoritatile daneze din domeniul alimentatiei le-au acordat patiserilor locali o dispensa temporara pana in luna februarie, insistand in acelasi timp pe obligatia 'consumatorilor de a nu se expune riscurilor atunci cand consuma rulouri cu scortisoara''.

In Norvegia, unde aceste produse sunt cunoscute drept 'skillingsboller', Agentia pentru siguranta alimentara a emis o recomandare pentru Craciun potrivit careia 'consumatorii inraiti de scortisoara trebuie sa isi limiteze pofta''.

Cercetatorii britanici au ajuns la concluzia ca 'masura in care cumarina face rau sanatatii este un subiect de dezbatere'', apreciind ca in Marea Britanie concentratia medie de scortisoara nu depaseste limita de siguranta.

Un studiu comandat in 2010 de Agentia pentru standarde alimentare britanica arata ca expunerea medie la cumarina in Marea Britanie era de 0,0018 miligrame pe fiecare kilogram al corpului uman, ceea ce inseamna de 55 de ori mai putin decat nivelul zilnic tolerabil impus de UE (de 0,1 miligrame pe kilogram al corpului uman).

danemarca craciun danez kanelsnegler cumarina cassia
Distribuie:  
Incarc...

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1171 (s) | 35 queries | Mysql time :0.015996 (s)

loading...