Doliu in Romania, dupa ce George Stanca a murit luni, 4 februarie, la varsta de 71 de ani. Ziaristul avea o rubrica in publicatia Click.ro, intitulata „Scrisorile lui Stanca”, iar ultimul articol a fost scris pe joi, 31 ianuarie, scrisoarea fiindu-i adresata lui Alexandru Mironov.

„Draga Alexandru Mironov,

Esti de departe cel mai cunoscut jurnalist de stiinta si tehnica de la noi. Te detasezi intr-un unicat. Nu vreau sa jignesc pe cei ce mai sunt in domeniu, pe presa scrisa, radio sau tv, dar notorietatea mata topeste orice concurenta. Cu toate ca sunt nu prea in varsta fata de domnia ta, am senzatia ca am crescut cu stiinta pe care mi-ai dat-o personal. Te stiu de la Radio, apoi de la TV, nu mai zic din revistele de popularizare a stiintei fie pentru cei mici, ca pe un atoatestiutor… Ai ocupat mai tot universul tineretii mele, pana spre maturitate cand am renuntat la tehnica si am optat pentru literatura.

Pana atunci eram captat de tot ce faceai si te preocupa. Citeam scheme electronice, faceam aparate simple de radio, eu si cu un amic, fara sa frecventez cercurile specializate de la Palatul Pionierilor… Inclusiv m-a pasionat si literatura SF. Am inceput cu Radu Nor, apoi Hobana am ajuns la Stanislav Lem.

Am vazut ca dupa ’90 erai la fel de pasionat pentru SF. Erati ca o fosta secta eliberata de prejudecati legale, care exploda… Era o fierbere extraordinara si ma intreb la ce a folosit? A dat ceva rezultate, ca nu stiu?

Ce nu mi-a placut la dumneata draga, mic idol al copilariei mele tehnice, e faptul ca ai ajuns sa faci politica. La cate stiai – si doamne cate stii! – asta mai lipsea. Ai ajuns consilier pe langa Iliescu. Ne-am ciocnit pe baricada – Mai animalule – de la Constanta cand erai alaturi de distinsul Grigore Vieru. Cu toate acestea stima mea imensa pentru voi amandoi nu s-a diminuat… Te-am contrazis atunci cu argumente… dar de ce sa mai dezgropam… bulbii sa nu dam in romantism revolutionar. Ba, sunt si lucruri bune – ai fost scrimeur vicecampion, si eu la lupte, ai fost sef la Federatia de scrima, si eu PR la FRLupte… apoi ministerul, apoi sef la Comisia UNESCO… si eu membru la Bucuresti… dar ce nu ai facut?

Draga parinte al stiintei si tehnicii. Acum la proaspata-ti etate de 77 de ani, iti zic: Noroc ca te-ai intors la uneltele tale… Si bine ai procedat. On revient toujuours. Mitul eternei intoarceri…

Esti posesorul unui univers de stiinta si tehnica, eu unul te confund cu brendul insusi. La un simpozion jurnalistic de la Cluj organizat de Ilie Rad, ai facut o demonstratie de eruditie si virtuozitate stiintifica, lucru care m-a uimit. Si nu numai pe mine, ci intreaga asistenta. Ai o minte vie scormonitoare si parca-mi tot vine sa-mi dau o palma peste frunte si sa te intreb ce cata-i mata monser in politichie?!”, au fost ultimele cuvinte ale lui George Stanca.   

coral