Un grup de 11 turiști din județul Cluj a fost salvat de echipele Salvamont Satu Mare, după ce au rătăcit mai bine de șapte ore prin munți. Turiștii au sunat disperați la 112. Apelul la numărul unic de urgență 112 s-a dat sâmbătă, la ora 16.15.

”Prin numărul de urgență 112, Serviciul Public Județean Salvamont Satu Mare este solicitat să intervină pentru recuperarea unui grup de 11 montaniarzi clujeni, rătăciți în arealul vestic al munților Gutâi pe limita de județ care coincide cu linia de creastă dintre dintre județele Satu Mare și Maramureș”, informează reprezentanții Salvamont Satu Mare.

Potrivit acestora, inițial apelul de urgență, datorită poziționării antenelor de pe Valea Firizei a fost transmis și preluat de către Dan Benga , Șef Serviciu SPJ Salvamont Maramureș, care după informațiile primite și analiza situației a luat cea mai bună decizie transferând cazul către SPJ Salvamont Satu Mare.

”Operatorii Sistemului de Urgență 112 au acționat prompt și astfel în mai puțin de un minut s-a putut intra în direct cu persoanele vizate, pentru localizare și detalii, respectiv realizarea legăturilor dintre ISU Someș Satu Mare, SPJ Salvamont Satu Mare și Dispeceratul Național Salvamont România. Centrul de comandă a fost la ISU Someș Satu Mare iar în teren au acționat două patrule Salvamont”, mai spun salvamontiștii.

Din câte se pare, turiștii clujeni s-au rătăcit din cauza hărților turistice, care nu mai corespundeau cu realitatea din teren. Asta deoarece hărțile nu erau actualizate, iar modificările aduse pădurilor de iarna precedentă și furtunile din primăvară au făcut greu de recunoscut potecile traseelor turistice.

”După contactul cu grupul de turiști ne-am dat seama ca se îndreptau către zona CălămariVf. Rotundu un platou imens, împădurit și nemarcat. În consecință, o patrulă salvamont a intrat pe linia de creastă aproape de Călămari iar o alta s-a deplasat din Luna Șes, pe la Izvor Țiganu către Poiana Soci, de unde au fost în cele din urmă recuperați”, precizează cei de la Salvamont.

Grupul de turiști, printre care se aflau și mai mulți copii, a fost recuperat după 7 ore în care au rătăcit prin pădurile muntoase: ”După mai multe evaluări ale situației, dată fiind și apropierea întunericului, pentru siguranță, s-a decis coborârea întregului grup la Refugiul Luna Șes, copii fiind primii transportați cu mașina de teren din dotarea SPJS".

 

 

coral