News Flash:

Un sistem in putrefactie asemeni carnii alterate

19 Martie 2014
1506 Vizualizari | 0 Comentarii
Suntem, eminamente, un popor de carnivori. Nu ca ar fi rau sa mananci carne, si mie imi place carnea. Recunosc, nu mananc, ca mai toti romanii neaosi, doar mici si ceafa la gratar, dar nu cred ca as putea deveni vreodata vegetarian, oricat ar incerca unii care pasc vegetale, de la micul dejun pana la cina, asemeni blandelor vacute, ca si porcul, vita, puiul, mielul sau iepurele sunt, si ele, fiinte ca si noi. Asa ca afacerile cu carne, licite, dar mai ales cele ilicite, merg de duduie in Romania.


Romanii mananca peste 1,1 milioane de tone de carne pe an. Avand in vedere ca 40% din aceasta cantitate nu este fiscalizata, statul pierde, anual, cam un sfert de miliard de euro de euro. Conform rapoartelor, numai anul trecut, din cele peste 2.000 de firme verificate, doar 300 au scapat fara sa fie, intr-un fel sau altul, amendate.

Asa ca nu-i aproape nicio surpriza, pentru mine cel putin, declansarea scandalului carnii alterate. Singura mea surpriza e ca cineva, probabil neuns ori neindejuns de uns, l-a declansat. Sunt convins ca genul asta de afaceri s-au facut din „secunda 2” de democratie, economie de piata si piata libera.

Citeste si: Reformele din invatamant sau de ce scoala nu mai e scoala

In „Dosarul carnii alterate”, zeci de persoane sunt cercetate, retinute ori arestate, sute de tone de carne au fost distruse ori oprite de la comercializare, s-au dat mii de amenzi. Frectie la picior de lemn. N-am nicio indoiala ca ceea ce vedem nu este altceva decat varful iceberg-ului si ca business-ul va continua, intr-o forma sau alta, nu de alta dar miza celor cateva sute de milioane de euro pe an merita riscul. Adevaratii beneficiari ai muntilor de bani evazionati nu-i stim si, probabil, nu o sa-i aflam niciodata. Probabil ca cei implicati au tras invatamintele potrivite din tot scandalul, iar acum, cu lectia invatata, vor fi mai precauti, vor sti unde, pe cine si cu cat sa unga.

Citeste si: Despre ucigasii presei si cei care o tin in viata

Carnea alterata ajunge in Romania din Olanda, Marea Britanie, Germania si Polonia. In cazul in care marfa urma sa expire in cateva zile, era reetichetata in mai multe depozite din Bucuresti, Iasi sau Cluj-Napoca si, astfel, ii era prelungita valabilitatea. Ulterior, era scoasa la vanzare. In acelasi timp, carnea expirata era procesata in abatoare si vanduta sub forma de carne tocata ori era trimisa firmelor de catering.

Acuma, sigur, ii putem injura pe si pe olandezi si pe englezi si pe nemti si pe polonezi ca se scapa de toate rahaturile. Si nu gratis, ci pe bani buni. Da’ parca i-as injura mai apasat pe conationalii mei care devin astfel, cu buna stiinta, criminali cu sange rece si nu dau doi bani pe viata ori sanatatea unui om, atata vreme cat „circuitul spagii in natura” functioneaza. Din acest punct de vedere, dam dovada de o lipsa de scrupule si de o inconstienta criminale, asemeni consilierului clujean de la ANSV care, asemeni lupului pus paznic la stana, si-a facut „datoria”, justificata de „sfanta spaga” si „fisa postului” de corupt,  si i-a avertizat pe acesti criminali de controalele ce urmau. Dovada ca, asemeni carnii alterate, sistemul e in putrefactie.

Citeste si: Clujul baietilor destepti (la propriu) condus de baietii destepti (la figurat)
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

eminamente carnivori cluj-napoca
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0983 (s) | 22 queries | Mysql time :0.012715 (s)