Despre un vulcan stins din Masivul Ciomatu – Puturosu, din Carpatii Orientali, se credea ca nu mai are activitate, insa un nou studiu demonstreaza ca, in realitate, lucrurile nu stau chiar asa.

Vulcanul respectiv a erupt ultima data acum 30.000 de ani, dar studiul publicat recent in Earth and Planetary Science Letters arata ca la o adancime cuprinsa intre 5 si 14 km magma inca fierbe, noteaza Smithsonian.

Insa asta nu inseamna ca automat se poate discuta despre o eruptie iminenta. Insa asa cum spune si coautorul studiului, Mickael Laumonier de la Universitatea Clermont Auvergne, din Franta, acest lucru arata de ce este important ca si vulcanii considerati inactivi sa fie studiati. Vulcanii sunt considerati activi daca au erupt in ultimii 10.000 de ani.

"Ne uitam mai degraba la vulcanii activi – in mod evident pentru ca dau dovada de risc real. Dar nu ar trebui sa uitam si alti vulcani relativ tineri, pentru ca ar putea prezenta un risc pe care ar trebui sa-l evaluam", a sustinut Laumonier.

Potrivit studiului, magma de sub Ciomatu ar putea adaposti un volum de magma ce depaseste de 20.000 de ori spatiul ocupat de piramidele din Giza.

Si Janine Krippner, vulcanolog la Programul Global Volcanism al Smithsonian, care nu a participat la studiu, dar care l-a analizat, sustine ca datele nu indica faptul ca vulcanul e pe punctul sa erupta, ci doar ca este posibil ca acest lucru sa se intample.

Actualul studiu a pornit de la unul realizat in 2018 care a aparut in Journal of Volcanology and Geothermal Research. In acela s-a utilizat singtama "vulcan cu depozite de magma potential activa", in timp ce o alta lucrare publicata in 2010 atragea atentia asupra faptului ca acest vulcan aparent inactiv ar trebui reevaluat.
 

coral