News Flash:

UNIREA LUI CUZA. Astazi, SARBATORIM 155 de ani de la "MICA UNIRE"

24 Ianuarie 2014
1847 Vizualizari | 0 Comentarii
Se implinesc, astazi, 155 de ani de la Unirea principatelor romane Moldova si Tara Romaneasca, act infaptuit de catre domnitorul Alexandru Ioan Cuza si care a pus bazele statului roman modern.

Unirea Principatelor Romane, cunoscuta si sub denumirea de "Mica Unire", este strans legata de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza care a fost ales domnitor in ambele principate: la 5 ianuarie 1859 in Moldova si la 24 ianuarie 1859 in Tara Romaneasca.

In ciuda aparentei simplitatii acestei uniri, ea a reprezentat un proces complex, bazat pe puternica apropiere culturala si economica  intre cele doua tari, iar Cuza a avut un rol important de asemenea  in acest proces, domnia sa influentand desfasurarea lucrurilor.

Marele merit al lui Cuza a fost ca a reusit sa aduca recunoasterea internationala a Unirii Principatelor Romane si, prin reformele sale din toate domeniile, a pus bazele statului roman modern. Noua tara a inceput sa se numeasca Romania abia dupa abdicarea lui Cuza, din anul 1866, cand a fost redactata prima constitutie.

In tot acest timp, in care doua dintre principatele romane au reusit sa se uneasca, Transilvania se afla sub stapanire austriaca, iar din 1867, sub dominatie austro - ungara, pana in 1918, cand a avut loc Marea Unire de la Alba Iulia.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

tara romaneasca mica unire
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1434 (s) | 32 queries | Mysql time :0.051731 (s)