În anul sărbătoririi celor 100 de ani de universitate românească la Cluj, Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, împreună cu Asociația Studențească Philohistoriss organizează concursului de istorie locală pentru liceeni „Spune povestea locului tău”, în perioada 10-11 mai 2019, pentru a promova studiul istoriei locale în rândul elevilor de liceu prin conștientizarea participanților cu privire la relevanța cercetării istoriei locale pentru societatea contemporană și implicit a Facultății de Istorie și Filosofie din Cluj-Napoca, ca cea mai importantă instituție de profil din țară.

Asociația  Studențească Philohistoriss s-a înființat în 2014, iar scopul ei constă în dezvoltarea personală și profesională a studenților Facultății de Istorie și Filosofie și a relațiilor dintre aceștia, prin intermediul activităților în domenii precum: istoria, studiile culturale, științele comunicării, relațiile internaționale, studiile europene și științele politice.

Prin desfășurarea activităților educaționale și științifice, a evenimentelor și proiectelor sociale și culturale, asociația își propune să creeze un cadru de întâlnire și de relaționare între studenți și profesori.

„Spune povestea locului tău” este unul dintre cele mai importante proiecte ale asociației deoarece elevii de liceu din judeţele: Cluj, Alba, Bihor, Arad, Timiş, Caraş-Severin, Mureş, Sălaj, Hunedoara, Bistriţa Năsăud, Satu Mare, Maramureş, Harghita, Sibiu, Braşov, Covasna sunt încurajați să se documenteze, individual sau în echipe formate din două persoane, despre un eveniment sau o personalitate din orașul de provenință.

Concursul este alcătuit din două probe. Prima probă constă în redactarea unei lucrări cu caracter ştiinţific pe o temă de istorie locală (care rămâne la alegerea participanților) care va fi trimistă pe adresa de e-mail concurs.istorie.asph@gmail.com , iar cea de-a doua probă constă în susţinerea orală a lucrărilor selectate, la Facultatea de Istorie şi Filosofie, în luna mai.

Pe parcursul celor patru ediții, „Spune povestea locului tău” a evoluat datorită participanților care și-au adus aportul și au transformat concursul într-un eveniment creativ, dinamic și multicultural. Aceste atribute asigură un standard al calității pentru elevii pasionați de istorie.

Regulamentul concursului este disponibil pe site-ul Asociației.

coral