Afecțiunea care poartă denumirea de varice este de cele mai multe ori trecută cu vederea de către pacienți, este ignorată de cele mai multe ori, lucru care duce treptat către agravarea silențioasă a bolii. Deși de la primele simptome ar trebui ca pacientul să se prezinte la medic, deseori acestea fie nu sunt observate, fie ignorate în speranța vindecării de la sine. Ar trebui însă ca fiecare pacient să știe că varicele nu se vindecă de la sine, că necesită tratament sau intervenție chirurgicală și că nu există niciun motiv de teamă în ceea ce privește procedura în sine.

Care sunt etapele evoluției varicelor?

Primele semne pot trece deseori neobservate atunci când vine vorba despre varice. Totuși, boala avansează rapid până la vizibilitate externă, atunci când dealtfel sunt vizibile formațiunile sau venele dilatate, de culoare roșie sau violet, inestetice și uneori chiar dureroase.

Etapa de început a varicelor are deseori simptome ce includ furnicături sau o stare de neliniște, în special în zona gambelor, ușoare dureri sau senzația de presiune. În această etapă masajul, mișcarea și mersul pot ameliora simptomele, acestea putând fi ușor confundate cu o discretă senzație de oboseală.

Dacă persoana afectată stă mult în picioare, este obeză sau ridică greutăți, simptomelesunt cu mult mai vizibile, iar acest lucru ar trebui să dea de gândit. În plus, chiar și în aceată etapă se poate observa schimbarea discretă a culorii pielii, aceasta trecând de la aspectul ei normal la o nuanță de violet- albastru, fenomen cunoscut sub numele de cianoză.

Pacientul se poate ajuta în vederea asigurării confortului și a circulației corecte a sângelui în membrele inferioare, prin ridicarea picioarelor pe o pernă, stând în poziție culcat, sau prin adoptarea unei posturi corporale care să îi reducă din disconfortul cauzat de senzațiile de mâncărime și furnicături.

În a doua etapă a evoluției varicelor se poate constata deja efectul dilatării vaselor de sânge, acestea devenind mai proeminente și mai vizibile. De asemenea, varicele au tendința de a se extinde, drept pentru care pacientul va constata faptul că aproape peste noapte zonele afectate devin breusc vizibile cu ochiul liber.

Varicele – tratament sau intervenție chirurgicală

Deși există anumite tratamente dedicate acestei afecțiuni, deseori se impune intervenția chirurgicală în cazul varicelor. Acest lucru se întâmplă să îi sperie pe pacienți, atât prin prisma intervenției în sine, cât și prin prisma costurilor.

Totuși, este de reținut faptul că o astfel de operație este diferită de chirurgia cu care suntem desori obisnuiți, operația de varice fiind minim invazivă și aproape nedureroasă, însă cu efecte garantate în ceea ce privește recurența bolii. Șansele ca aceasta să revină sunt minime, iar recuperarea se face cu ușurință, încă din primele ore de la intervenție.

 

  coral