News Flash:

Varza murata la butoi - reteta veche traditionala

17 Octombrie 2018
634 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.6540 RON (+0.0055)
USD: 4.1197 RON (+0.0336)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti

Printre obiceiurile mostenite din stramosi, se numara si punerea verzei la butoi pentru murat, luna octombrie, fiind timpul propice pentru a fi asigurati ca varza murata va fi numai buna pentru prepararea gustoaselor sarmale servite in timpul sarbatorilor de iarna.

Desigur ca sunt diferite retele de acrire a verzei, in functie de zona si obiceiuri sau de felul cum a fost transmisa in familie.

Va prezentam mai jos o reteta veche, traditionala de murare a verzei, in care varza este deosebit de gustoasa, iar zeama de varza este galbui aurie, usor sifonata si deosebit de aromata.

Ingrediente:

Varza de iarna de marime potrivita (numarul verzelor variaza in functie de marimea butoiului),

crengute de cimbru si marar,

1-2 gutui,

1 mar,

1 pumn de boabe de porumb,

radacini de hrean,

sare pentru conservat,

apa calduta

Modul de preparare:

Butoiul in care se pune varza la murat se spala si se opareste bine, dupa care se aseaza intr-un loc aerisit si uscat in pivnita sau camara.

Pentru murat se alege varza de iarna, indesata, de marime mijlocie, nu prea mare. Varza se curata de frunzele vestede de deasupra, iar cotorul se scobeste cu ajutorul unui cutit si se umple cu sare.

Pe fundul butoiului se pun crengute de cimbru si marar (2 parti de cimbru si o parte marar) pentru un plus de arome; un pumn de boabe de porumb pentru a ajuta la pornirea fermentarii; 1 sau 2 gutui si un mar pentru a da gust bun si culoare galbui aurie zemei de varza, precum si 3-4 bucati de hrean curatate folosit pentru conservare, avand si rolul a mentine foile de varza tari si crocante.

Se aseaza varza in butoi in randuri, avand grija ca partea scobita sa fie deasupra. Se lasa in butoi pana a doua zi.

A doua zi se prepara saramura adaugandu-se 400 g de sare grunjoasa la o galeata (10 litri) de apa calduta. Saramura de toarna apoi in butoi, pana cand se acopera verzele. Peste verze se pun scanduri si deasupra o piatra bine spalata sau alta greutate, care sa tina verzele presate.

Dupa 2-3 zile, varza se lasa, si se mai adauga cateva capatani de varza pentru a umple iarasi butoiul.

Dupa doua zile se incepe vanturarea zemei (moarei) de varza. La butoiul cu cep, se lasa sa curga zeama de varza intr-o oala mare. Cand se umple, se rastoarna peste varza din butoi, operatia repetandu-se de cateva ori pana cand toata zeama a fost vanturata.

Daca se foloseste un butoi mai mic de plastic, vanturarea se poate face cu ajutorul unui furtun de plastic. Un capat al furtunului se introduce in butoi, iar prin celalalt se sufla aer in butoi. Operatia de vanturare se repeta la fiecare 2-3 zile.

Varza se mureaza in 4-6 saptamani, procesul de depinzand in mare masura de temperatura din incaperea in care se afla butoiul. Cu cat temperatura este mai scazuta cu atat durata de murare este mai mare.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

verzei butoi murat varza murata iarna
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1159 (s) | 23 queries | Mysql time :0.016518 (s)