News Flash:

Vasile Dancu despre infrangerea PSD la Cluj: S-a gresit pozitionarea lui Victor Ponta in raport cu populatia tanara

20 Noiembrie 2014
2081 Vizualizari | 6 Comentarii
Vasile Dancu, directorul Institutului Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES), a facut cateva precizari legate de rezultatul alegerilor prezindetiale. Acesta a explicat pentru Buna Ziua Cluj cum vede din punctul de vedere sociologic infrangerea suferita de candidatul PSD, prezenta masiva la vot, dar si lectia pe care clasa politica ar trebui sa o invete de pe urma alegerilor.

Cum va explicati infrangerea PSD la Cluj sau in alte mari orase din tara considerand bugetul alocat alegerilor, logistica sau numarul mare al echipei de campanie?

Fenomenul a fost general, pentru ca asa cum se poate vedea, a fost un eveniment emotional, o contagiune psihologica, care a fost legata de frustrarea oamenilor de faptul ca li s-a redus un drept care din strainatate s-a propagat in Romania, datorita unor greseli guvernamentale. Este si un fenomen de acumulare a unor frustrari legate de Guvern, a unor strategii gresite, probabil privind pozitionarea eronata a candidatului PSD in raport cu populatia tanara, cu anumite tipuri de populatii vulnerabile.

Ce s-a gresit in campanie, unde a pierdut PSD-ul alegerile?

Practic au fost o serie de strategii gresite in campanie, dar, cu toate acestea, Victor Ponta a obtinut un rezultat care il putea face presedinte, in mod normal cinci milioane si ceva de voturi fiind suficiente, a se vedea numarul similar de voturi obtinut de Train Basescu la alegerile trecute. Supradimensionarea prezentei la vot din duminica votului, acea frustrare emotionala generala, un fel de revolta la urne cum am numit-o eu sociologic, a produs aceasta rasturnare de scor, astfel incat cinci milioane de voturi nu au mai ajuns pentru ca Victor Ponta sa ajunga presedinte.

Cum se explica prezenta masiva la vot in turul doi, in conditiile in care este cunoscuta lipsa de interes a romanilor atunci cand sunt chemati sa-si exprime optiunile electorale?

A fost o situatie exceptionala, dar si o lectie pentru tot sistemul politic, pentru ca ceea ce nu vor sa inteleaga politicienii este ca si in 2012 s-a intamplat acelasi lucru, atunci cand masele, strada, s-au ridicat impotriva actualului sistem de a face politica. Au manifestat atunci in strada si pentru PDL, va aduceti aminte de cei 7.4 milionale la referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, maturarea atunci in 2012 a PDL-ului din multe consilii judetene, primarii. Acum insa a venit randul PSD-ului sa fie maturat la vot, tot prin ridicarea maselor. Trebuie sa inteleaga toate partidele ca aceasta este o situatie exceptionala, nu a fost un vot neaparat pentru ACL, si nici pentru Klaus Iohannis. Iar cele 3,2 milioane de voturi care au venit intre turul intai si turul doi, foarte multe, n-a mai fost niciodata asa ceva sa se dubleze numarul de voturi, nici macar in Europa, sunt o palma data politicii in general si politicienilor datorita modului in care se face politica in aceast moment. Aceasta este concluzia mea sociologica cea mai generala. In ceea ce priveste mobilizarea generala a populatiei, in special tinere, se poate spune ca a fost o combinatie intre televiziune si online. Online-ul difuzeaza, inclusiv clipuri video, iar combinatia intre televiziune si retelele sociale este letala, daca ar fi sa folosim termeni foltbalistici.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

vasile dancu candidatul psd strategii
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1524 (s) | 23 queries | Mysql time :0.061031 (s)