News Flash:

Veste buna. Reteta traditionala de mici aprobata de Uniunea Europeana

11 Martie 2014
637 Vizualizari | 0 Comentarii

Comitetul permanent pentru lantul alimentar si sanatatea animala (SCFCAH) a dat unda verde utilizarii bicarbonatului de sodiu in prepararea micilor, in urma unui vot favorabil care permite includerea aditivilor necesari pastei de mici in legislatia actuala a Uniunii Europene (UE), potrivit unor surse concordante de la Bruxelles.
Citeste si Micii infectasti cu salmonela depistati si la Cluj
Efectul principal al votului de luni este ca producatorii vor putea exporta micii, daca in perioada urmatoare votului nu vor fi inaintate obiectii. In prezent, micii pot fi produsi si comercializati in Romania in baza unei derogari, intrucat aditivii utilizati la prepararea lor nu figureaza in anexa II a Regulamentului 1333/2008, amendata in mai multe randuri. Conform Asociatiei Romane a Carnii (ARC), cele doua ingrediente care aveau nevoie de autorizare pentru a fi utilizate in prepararea micilor erau bicarbonatul de sodiu (E 500) si carminul (E 120).






Comitetul Permanent pentru Lantul Alimentar si Sanatatea Animalelor (SCFCAH) a discutat in 20 februarie 2014 proiectul de regulament al Comisiei Europene care prevede includerea aditivilor necesari pastei de mici in legislaria actuala (anexa II a Regulamentului 1333/2008) pentru a decide daca se poate intruni o majoritate calificata (minimum 260 voturi din total 352), in vederea inscrierii acestuia ca punct de vot cert pe agenda. Cu toate ca niciun stat membru nu a avut obiectii la solicitarile Romaniei, unele dintre aceste state au precizat in 20 februarie ca nu pot vota in favoarea propunerii, din cauza solicitarilor producatorilor nationali, solicitari care nu au putut fi incluse in prezentul proiect.




In conditiile in care nu se obtinea o majoritate, nici un procesator roman din industria carnii nu ar fi putut exporta mici in tarile UE, desi ar fi putut produce si comercializa in continuare pentru piata locala. Datele statistice arata ca in Romania se produc si se consuma anual aproximativ 22.000 de tone de mici, insa piata neagra reprezinta circa 70 - 80%, potrivit romaniatv.net

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

scfcah unda verde prepararea micilor legislatia actuala
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1139 (s) | 23 queries | Mysql time :0.036086 (s)