News Flash:

Vezi cum au reusit doi pompieri din Dej, tata si fiu, sa faca bani traficand influenta in ISU. MOTIVAREA

22 Octombrie 2014
2489 Vizualizari | 3 Comentarii
Cotidianul Buna Ziua Cluj va prezinta in exclusivitate motivele care au stat la baza condamnarii celor doi pompieri, tata si fiu, de la I.S.U Cluj - Detasamentul de pompieri Dej, gasiti vinovati pentru trafic de influenta si nerespectarea regimului armelor si munitiilor.

La inceputul anului magistratii Tribunalului Cluj ii gaseau vinovati pe Farcau Vasile fiu si Farcau Vasile tatal de savarsirea infractiunilor de trafic de influenta si nerespectarea regimului armelor si munitiilor, condamnandu-i la 2 ani, respectiv 6 luni de inchisoarea cu suspendare.

Potrivit organelor de ancheta, in perioada august - septembrie 2010,Farcau Vasile junior,  in mod repetat si in baza unei rezolutii infractionale unice, a pretins si primit de la mai multi angajati ai I.J.S.U Cluj - Detasamentul de pompieri Dej, respectiv de la mai multi pompieri sume de bani cuprinse intre 1.500 - 2.000 de euro pentru a interveni, prin intermediul lui F.I.- sef al biroului resurse umane in cadrul I.J.S.U Cluj, fratele tatalui sau, astfel incat sa nu fie disponibilizari urmare a masurilor de reorganizare dispuse la nivel M.A.I.

De asemenea, in ceea ce-l priveste pe inculpatul Farcau Vasile senior, s-a retinut ca, in perioada august - septembrie 2010, in mod repetat si in baza unei rezolutii infractionale unice, a pretins si primit de la mai multi angajati ai I.J.S.U Cluj - Detasamentul de pompieri Dej, respectiv de la mai multi pompieri sume de bani cuprinse intre 1.500 – 2.000 de euro pentru a interveni, prin intermediul lui F.I.- sef al biroului resurse umane in cadrul I.J.S.U Cluj, fratele sau, astfel incat sa nu fie disponibilizari urmare a masurilor de reorganizare dispuse la nivel M.A.I.

Batranul tinea munitie in casaFarcau Vasile senior a fost trimis in judecata si pentru nerespectarea regimului armelor si munitiilor. Fata de acesta s-a retinut faptul ca, pe fondul perchezitiei domiciliare efectuate la locuinta acestuia, au fost identificate si ridicate mai multe cartuse cu alice sertizate, un sertizor mecanic si un cartus cu glont, pentru care nu a prezentat acte legale de provenienta sau de autorizare de detinere si care, potrivit celor constatate de specialisti din cadrul I.PJ. Cluj - Serviciul Criminalistic si respectiv Serviciul Arme, Explozivi si Substante Periculoase, sunt in stare de functionare, fac parte din categoria munitiei, inclusiv cea militara si pentru care acest inculpat nu era autorizat la detinere, port sau alta operatiune.

Inculpatul Farcau Vasile senior, fiind audiat de catre organele judiciare, a recunoscut savarsirea infractiunilor de nerespectare a regimului armelor si munitiilor, dar a negat savarsirea infractiunii de trafic de influenta in forma continuata retinuta in sarcina lui.


De asemenea, tot impotriva lui Farcau Senior  instanta a dispus prin hotararea de condamnare confiscarea speciala in favoarea statului, a urmatoarelor bunuri : una cutie de culoare neagra cu inscriptia „BORNAGHI”, in care se aflau 20 cartuse cu alice, sertizate, purtand pe partea metalica inscriptia „12 BORNAGHI 12 Italy”; una cutie de culoare galbena cu inscriptia „Cheddite JK8” in care se aflau 23 de cartuse cu alice, sertizate, putand pe partea metalica inscriptia „12 – Cheddite”; una cutie de culoare gri cu inscriptia „12cal. 67,5mm”, „Rottweil extra line”, „EXPRESS” in care se aflau 5 cartuse cu alice, purtand pe partea metalica inscriptia „12 RWS/GECO 12 ROTTWEIL”; una caseta din material lemnos, de culoare maro, in care se aflau 10 cartuse cu alice purtand pe partea metalica inscriptia „12 – Cheddite”, 4 cartuse cu alice purtand pe partea metalica inscriptia „16 Cheddite”, 4 cartuse de culoare verde, cu alice, purtand pe partea metalica inscriptia „12”, una bucata de cartus culoare neagra, cu alice, purtand pe partea metalica inscriptia „12”, 4 cartuse cu alice purtand pe partea metalica inscriptia „12 RWS/GECO 12 ROTTWEIL”, 3 cartuse cu alice purtand pe partea metalica inscriptia „12 BORNAGHI 12 Italy”, 3 cartuse cu alice purtand pe partea metalica inscriptia „12 BROWNING 12”, una bucata cartus cu alice purtand pe partea metalica inscriptia „SELLIER & BELLOT 12”, 2 cartuse cu alice purtand pe partea metalica inscriptia „SELLIER & BELLOT 16”, una bucata cartus cu alice purtand pe partea metalica inscriptia „FIOCCHI ITALY 12”, una bucata cartus cu alice purtand pe partea metalica inscriptia „BASCHIERI & PELLAGRI 12”, 3 cartuse cu glont purtand in capul tubului inscriptia „S&B 6,5x57” si un cartus cu glont purtand in capul tubului inscriptia „22 75”.


Modus operandi

Potrivit procurorilor, cei doi inculpati au reusit sa-i convinga pe cei care le-au remis efectiv sumele de bani, facand referire la detaliile modalitatii in care se va face disponibilizarea, respectiv la criteriile aplicabile in selectia personalului destinat disponibilizarii, mai ales calificativele profesionale obtinute in perioada ultimilor ani. Cei doi au lansat ipoteza existentei unei astfel de liste la nivelul I.J.S.U. Cluj, in care vor fi inclusi cei ce urmeaza a fi disponibilizati, nominalizare la care se va tine seama si de calificativele ultimei perioade de activitate, lasand sa se creada ca ar avea influenta asupra celor care detin puterea de decizie si de selectie cu privire la acest subiect.

In acest sens, la dosarul cauzei se regaseste si un denunt anonim formulat de unul dintre angajatii Detasamentului de Pompieri Dej, denunt in cadrul caruia se confirma, dincolo de cele rezultate prin interpretarea sistematica a celor sustinute de cei doi pe parcursul convorbirilor purtate intre ei sau cu terte persoane,  faptul ca acestia au pretins unora dintre pompieri sume de bani pentru a le fi asigurata si garantata pastrarea locului de munca si implicit evitarea nominalizarii pe lista de disponibilizati.(vol.I  d.u.p., f. 3-7).

„In concret, in contextul masurilor de reorganizare dispuse la nivel MAI in perioada de referinta, cei doi inculpati - tata si fiu, au prefigurat posibilitatea folosirii in avantajul propriu a unor astfel de circumstante, folosindu-se de relatia de rudenie directa cu F. I., fratele respectiv unchiul celor doi inculpati, persoana aflata in exercitiul unei functii care sa-i permita, cel putin la nivel declarativ, accesul la astfel de informatii folosite de cei doi in determinarea celor interesati de a-si „rezolva” situatia, respectiv de a nu face obiectul disponibilizarilor. Asa se face ca, iau legatura cu mai multi dintre angajatii de la pompieri si le pretind sume de bani cuprinse intre 1.500 - 2.000 de euro cu promisiunea ca nu vor figura pe listele de disponibilizari. Discutiile se purtau de cele mai multe ori de inculpatul Farcau Vasile junior dar implicarea inculpatului Farcau Vasile senior rezulta in mod direct si indirect din interpretarea informationala a interceptarilor realizate cu autorizarea instantei si din declaratiile martorilor care confirma documentarea investigativa a cauzei.”, se arata in actul de acuzare.

Teste poligraf si interceptari lefefonice la dosar

Pentru aflarea adevarului in cauza, martorii au fost supusi unor teste cu aparatul poligraf, existand insa si interceotaru telefonice la dosar.

Martor 1:

Conform concluziilor raportului intocmit sub nr.6788/09.08.2012, la intrebarile relevante ale cauzei :• Minti cand spui ca in anul 2010 C.G. s-a interesat de situatia
disponibilizarilor de la pompierii Dej ? Raspuns NU
• Ti-a spus C.G. ca unei vecine de-a lui i-a solicitat cineva o suma de bani pentru ca baiatul acesteia sa nu fie disponibilizat ? Raspuns DA
• in anul 2011 in cadrul unei discutii purtate cu C.G. acesta a afirmat ca nu este sigur daca nepotul sau nu va fi disponibilizat ? Raspuns DA
• Ai mintit in declaratiile date ? Raspuns NU

Martor 2:

Conform concluziilor raportului intocmit sub nr. 422.384/23.08.2011, la intrebarile relevante ale cauzei:
• Farcau Vasile si tatal acestuia ti-au aratat o lista cu numele pompierilor ce urmau a fi disponibilizati ? Raspuns NU
• Farcau Vasile si tatal acestuia ti-au cerut o suma de bani ca sa intervina pentru a nu fi disponibilizat? Raspuns NU
• Ai avut intalniri si discutii telefonice cu Farcau Vasile si tatal acestuia pe tema disponibilizarilor de la pompieri ? Raspuns NU
• Ai mintit in declaratiile date in legatura cu aceasta cauza? Raspuns NU

Vezi mai jos convorbirile purtate de inculpatul Farcau Vasile junior cu A.M.in care se face referire la astfel de sume pretinse si primite de cei doi inculpati Farcau in scopul retinut in prezenta cauza :

FARCAU VASILE: Ca si se, is minunile care is! Si ce mai imi strang io amu, pana in 30 strang iara in plus, ce ti-am zis io cu aia, stii?
A. M.: Aha, aha...
FARCAU VASILE: Cu aia mai multi! Ca si la noi mai este un pic si-i gata! Stii tu
ce vreau sa zic?
A. M.: Da, da ... Stiu, stiu, stiu, stiu, stiu ....
FARCAU VASILE: Vezi tu ca cu telefoanele astea, no!
A. M.: No.
FARCAU VASILE: Si nu, no .,.! inca sa tem ..„pana vad oamenii!  Stii?
A. M.: Da...
FARCAU VASILE: S-pai ii las inca cateva zile!"
„A. M.: Am inteles ... Si atuncia eia ii rezolvi pana maine, asa ii?
FARCAU VASILE: Zilele astea...Ca nu am cerut de la niciunu ... Am 20.000
acasa, da nu ma pot atinge la ei pana in 30! Stii?
A. M.: Am inteles ...
FARCAU VASILE: Ce ti-am zis io tie! Nu ma pot atinge pana vad!
A. M.:Am inteles"
FARCAU VASILE: Din eia 50, am 20.000 acasa. M-am uitat, am vrut sa iau de acolo. Da zic, pana in 24 ..., a pana in 30, cand vad negru pa alb. Stii? Ca poate ii schimba de pe o zi pe alta! Io stiu?"
„FARCAU VASILE: Da nu. nu mi-o venit nici dracu sa mi-i strang, stii? Mai am inca, inca putin! Zilele astea strang, ca am acolo, ti-oi spune io cand ne-om intalni mai multe, nu pot sa iti spun la telefon.
A. M.: Da, da, da, da ...
FARCAU VASILE: Ce ti-am zis io tie, am 20.000! Da trebe sa astept data de 30, casa vad, stii?
A. M.: Aha, aha ...
FARCAU VASILE: Stii tu ce ti-am spus io tie, stii?
A. M.: Da, da, da ...
FARCAU VASILE: is aci nia la mine, da ma tem sa ma ating, pana nu vad odata negru pe alb! C-apai cand vad, altfel..., stii?
A. M.: Da, da, da, da ...
FARCAU VASILE: Sa nu imi aprind omul pe cap! Sa vina acela..., sa nu se faca ceva ... Sa ii dau banii inapoi sa nu ... Sa nu ma ating la banii lor, stii?
A. M.: Aha, aha ..."
„FARCAU VASILE: Pai io deja am si sunat! Astazi imi aduce ..., amu nia imi aduce unu 1.500 ... Dimineata mai imi strang ... Io cred ca ... maine am si venit!
A. M.: Cu banutii?
FARCAU VASILE: Sigur! Daca nu, io dimineata iti si trimit macar 2.000, sa ii dai avans acolo. Stii cum zic? ",
convorbiri care se survin dupa discutiile si intalnirile cu persoane posibil interesate de a cumpara influenta pe care o trafica inculpatul Farcau Vasile junior cu participarea si implicarea directa a tatalui sau. Cu privire la acest al doilea inculpat se retine ca relevanta convorbirea purtata intre cei doi, care se succede firesc derularii evenimentelor astfel cum sunt descrise mai sus. Astfel, la data de 14 octombrie 2010 are loc urmatoarea convorbire :
„FARCAU VASILE sr.: Am auzat ca la sfarsit de luna! FARCAU VASILE jr.: No, ii bine oricand! Ce? FARCAU VASILE sr.: Ca nu poate scadea, stii? FARCAU VASILE jr.: Ihi! No bine, tata!
FARCAU VASILE sr.: Si atunci trag linie si vad ce ii.
"
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

Galerie Foto

pompieri_2
pompieri vinovati farcau vasile inchisoarea bornaghi cheddite martor 1
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1510 (s) | 34 queries | Mysql time :0.050519 (s)