Bilanțul oficial al maladiei cauzate de acest coronavirus apărut în decembrie într-o piață din Wuhan, oraș din centrul Chinei, s-a agravat vineri, urcând la 41 de morți. Alte peste 800 de persoane au fost infectate. Un studiu publicat miercuri de 4 cercetători chinezi în revista Journal of Medical Virology arată spre șerpi. Mai exact, spre cele două specii de șerpi des întâlnite în sud-estul Chinei (unde a apărut focarul): Bungarus multicinctus și Naja atra, sau cobra chineză, scriu autorii studiului.

Două cazuri de infectare cu noul coronavirus chinez au fost confirmate în Franța, fiind primele de acest tip din Europa, a anunțat vineri seară ministrul francez al Sănătății, Agnès Buzyn, potrivit AFP. Este vorba de un pacient internat la Bordeaux (sud-vest) și un altul la Paris, a afirmat aceasta, într-o conferință de presă. Agnès Buzyn a precizat că autoritățile vor lua toate măsurile în încercarea de a stopa propagarea virusului. Cei doi pacienți spitalizați, ambii reveniți recent din China, au fost plasați în izolare.

"Reconstituim în acest moment istoricul acestor pacienți infectați, pentru a putea contacta persoanele cu care aceștia s-au intersectat", a explicat ministrul francez al Sănătății, menționând că perioada de incubație este probabil "în jur de 7 zile, între 2 și 12 zile". "Avem astăzi primele cazuri europene, posibil pentru că am pus la punct testul foarte rapid și suntem capabili să le identificăm", a mai spus ministrul.

Cazuri de infectare cu coronavirusul din China au mai fost descoperite, până acum, în Statele Unite, Japonia, Thailanda, Singapore, Coreea de Sud, Vietnam, Taiwan, Filipine, Arabia Saudită, Nepal, precum şi în teritoriile chineze Hong Kong şi Macao.

Virusul, care nu are tratament și se poate răspândi prin aer, creează panică din cauza numărului de necunoscute, la acest moment încă nefiind clar cât de periculos este și cât de ușor se răspândește. Printre simptome se numără febra, dificultățile de respirație și tusea. Trei echipe de cercetători vor începe dezvoltarea de potențiale vaccinuri, intenția fiind de a avea unul până în luna iunie.

coral