Dintre cei 21 de concurenți care au luat startul pe 300 de mile la Yukon Arctic Ultra, au mai rămas în cursă doi, elvețianul Fabian Imfeld și Tibi Ușeriu. Elvețianul – 296,4 mile, Tibi – 275,7 mile. 

MIERCURI –  Raport de cursă – ziua 6

Mă lupt cu un monstru aici !
De când urmăresc cursele lui Tibi mă tot minunez câtă determinare poate avea. Nu l-am auzit niciodată să spună că e puternic, că e mai bun ca alții, că ar fi cel mai bun sau că ar avea cine știe ce puteri nemaiîntâlnite. Chiar niciodată.

Daca stai să urmărești cursele lui, afli cu ușurință de ce nu zice așa ceva : după câteva zile nu mai rămâne nimic din el. Energia e dusă de mult timp, corpul e praf și el, tot ce mai rămâne e un suflet curat de om care cumva, cumva, găsește o cale de a merge mai departe. Și el se minunează, nici el nu știe cum de poate merge mai departe.

Te și temi să te oprești ! Dacă mă opresc, îmi vine să o iau la fugă pe langă sanie, atâta-i de frig !
Nu poate mânca, așa că energie nu mai are. Fără energie corpul nu se mai poate incălzi, așa că simte frigul mult mai tare. El e obișnuit să reziste la temperaturi mult mai joase, dar lui i se pare că mai frig de atâta nu a fost niciodată. E semn clar că nu mai are resurse pentru a se incălzi.

A luat pe el combinezonul în care intră complet, peste combinezon a luat geaca de puf cea mare de expediție, și s-a băgat așa în sacul de dormit care rezistă și la -40 grade, și totuși a înghețat de frig. E clar că nu mai are nici un strop de energie in el. Numai el știe cum de reușește să meargă mai departe…

Oare de câte zile-s plecat ? Ce zi e azi ?
Fără energie o ia razna și mintea, așa că are și momente în care nu mai e complet lucid. Ați văzut că, pentru prima dată, s-a și rătăcit, după care a reintrat în traseu fără să iși dea seama că e pe poteca cea buna.
Nu mai știe în ce zi e și de câte zile e plecat. Fără energie nici mintea nu mai funcționează cum trebuie …

Alin : Tibi, îmi pare bine că ai moralul ridicat !
Tibi : Apoi atâta am … moral, în rest nu am nimic. Nici măcar termosuri bune nu am ….
Și cu toate astea, deși vede foarte clar că e complet terminat, nu se sperie absolut deloc. Dimpotrivă, reușește să glumească pe seama situației lui, de parcă s-ar uita la o comedie în care joacă alții.

A ajuns într-un final la Pelly Crossing după ce l-a fugărit și un ren pe traseu. Așa e viața asta, când ești la pământ dau toți în tine … 😀 În cursă au rămas tot 4. Clasamentul nu s-a schimbat, Tibi e tot al doilea după elvețian, iar ultimii doi sunt mult în urmă.

A plecat iar la drum de câteva ore. Mai are 100km până la final, pe un traseu foarte greu, cu multe urcări și coborâri. A nins iar și poteca e încărcată de zăpadă, așa că va fi foarte greu. Dragilor, nu știu cum o să ajungă Tibi la final, dar știu că o să ajungă. Semnele arată că nu mai are nici un strop de energie în el, dar cumva, cumva, merge mai departe, numai el știe cum. Se luminează în curând la el, așa că așteptăm cu drag un nou telefon.

Anul trecut, Tibi Uşeriu a mers aproximativ 100 de kilometri în 24 de ore la temperaturi de -38 de grade Celsius, iar la a doua oprire, medicii care i-au făcut controlul de rutină l-au anunţat că trebuie să se retragă. A fost transportat cu elicopterul la spitalul din Whitehorse, Canada, pentru îngrijiri de specialitate, pentru că avea degerături. Yukon Arctic Ultra 2020 se desfăşoară în perioada 30 ianuarie – 7 februarie. coral