O nouă acțiune în cadrul proiectului cultural-educativ „Zestrea Tradițiilor Clujene”, inițiat și derulat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, instituție de cultură subordonată Consiliului Județean Cluj, s-a desfășurat miercuri, 6 noiembrie 2019, la Câmpia Turzii. La aceasta au luat parte peste 300 de elevi de la Liceul Teoretic ,,Pavel Dan” din oraș, alături de profesori și părinți, majoritatea îmbrăcați în port popular.

Întâlnirea s-a desfășurat la Palatul Cultural ,,Ionel Floașiu”, iar tema zilei a vizat obiceiurile și tradițiile populare din județul Cluj. În cadrul dialogului purtat cu echipa proiectului, consultanții artistici Marinela Zegrean Istici și Grigore Sâmboan, elevii au demonstrat că dețin cunoștințe temeinice în ceea ce privește cultura tradițională, iar la concursul „Uniți prin tradiții” au obținut punctaje foarte mari.

De asemenea, au manifestat un interes deosebit în ceea ce privește activitatea instituției clujene de cultură, în mod special față de proiectele cultural-educative din întregul județ. Pe parcursul întâlnirii, mulți dintre tineri au fost premiați cu obiecte de artă populară, datorită răspunsurilor corecte pe care le-au oferit. În același cadru, solista profesionistă Mariana Morcan, din cadrul Orchestrei „Cununa Transilvană” a interpretat „Balada lui Horea”, dar și alte cântece reprezentative.

La finalul întâlnirii, o parte din beneficiari au devenit actanți, astfel că peste 100 de elevi au urcat pe scenă pentru a prezenta momente artistice deosebite, dovedind preocuparea cadrelor didactice ale Liceului Teoretic ,,Pavel Dan” din Câmpia Turzii, în ceea ce privește conservarea și promovarea tradițiilor populare în rândul elevilor.

Proiectul cultural ,,Zestrea Tradițiilor Clujene” va mai avea încă două acțiuni la finele lunii noiembrie, de această dată derulându-se în localitățile Apahida și Sânnicoară.

coral