News Flash:

Ziua Iei, sarbatorita miercuri la Cluj. Vezi programul complet al evenimentelor

22 Iunie 2015
2080 Vizualizari | 1 Comentarii
Muzeul Etnografic al Transilvaniei, invita clujenii sa participe in data de 24 iunie 2015, de la ora 18.00, la vernisajul expozitiei „Tinuta, culoare, stil Camasa taraneasca de altadata din Colectiile Cantacuzino si Bratianu ale MET”.

In anul 1934, doamnele Eliza Bratianu si Sabina Cantacuzino – sotia si, respectiv, sora marelui om de stat Ionel I. C. Bratianu – au donat Muzeului Etnografic al Ardealului o colectie de exceptie, cuprinzand 191 de piese de port, in cea mai mare parte ii, databile in ultimul sfert al secolului al XIX-lea –inceputul secolului al XX-lea, provenind din diverse zone etnografice din Romania.

In cadrul portului femeiesc traditional romanesc, camasa a constituit intotdeauna piesa principala: a pastrat de-a lungul unei perioade lungi elemente arhaice (elemente de croi, tehnici de decorare, ornamentica); a marcat apartanenta comunitara printr-o unitate structurala si decorativa clara in cadrul diferitelor zone etnografice; a evidentiat in cel mai inalt grad (prin calitatea materialelor si a executiei) statutul social-economic si personalitatea purtatoarei. Numita local ie, camese, spacel, ciupag etc., ea a intrat in constiinta publica cu prima denominatie, devenita generica.

Nascuta la initiativa comunitatii online ”La Blouse Roumaine”, Ziua Universala a Iei, sarbatorita de Sanziene, pe 24 iunie, a ajuns la cea de a treia editie si mobilizeaza din ce in ce mai multe organizatii si comunitati din intreaga lume.

Anul acesta, Muzeul Etnografic al Transilvaniei se alatura acestei initiative pentru a doua oara, fixand pe ziua de 24 iunie vernisarea unei expozitii de amploare, care valorifica piesele din doua colectii inca neexplorate, de o remarcabila valoare stiintifica si culturala: colectiile Sabina Cantacuzino si Eliza Bratianu. Cele 191 de piese de port, databile in ultimul sfert al secolului al XIX-lea–inceputul secolului al XX-lea, provenind din diverse zone etnografice din Romania, au fost donate Muzeului Etnografic al Ardealului in anul 1934. Preocuparea celor doua doamne din familia Bratianu (prima fiind sora, a doua sotia prim-ministrului I. I. C. Bratianu) pentru portul taranesc  se inscrie in tendinta generala a inaltei societati central- si est-europene, de a-si manifesta atasamentul, incepand cu a doua jumatate a secolului al XIX-lea, fata de aceasta clasa sociala, considerata intruchiparea spiritului national. In Romania o asemenea initiativa a apartinut, in mod semnificativ, reginelor Elisabeta si Maria, care adesea au imbracat portul taranesc, ba chiar l-au introdus si in protocolul curtii regale.

Selectia de piese, expuse in cadrul expozitiei, ofera vizitatorilor o incursiune in timp si spatiu si, in acelasi timp, o experienta estetica memorabila.

Expozitia este realizata in cadrul proiectului „Clujul omagiaza Ziua Internationala a Iei”, realizat cu sprijinul Primariei si al Consiliului Local Cluj-Napoca, sub egida si pentru sustinerea candidaturii orasului Cluj-Napoca la titlul de Capitala Culturala Europeana 2021.

ZIUA INTERNATIONALA A IEI – PROGRAMUL MANIFESTARILOR DIN 24 IUNIE 2015

10:00 Deschiderea targului de la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, str. Memorandumului nr. 21, cu participarea creatoarelor populare Elvira Gavris (Bedeciu), Marioara Saitis (Bedeciu), Viorica Copaci (Rasnov), Veturia Suciu (Cojocna);

16:00 Flashmob – Piata Avram Iancu – Piata Unirii: participa Ansamblul „Jucausii de pe Somes” din Cluj-Napoca,  Ansamblul „Muguri de dor” din Palatca, ceterasul Lia Pop din Frata, voluntari;
18:00 Vernisajul expozitiei „Tinuta, culoare, stil – colectia Bratianu-Catacuzino” – Muzeul Etnografic al Transilvaniei, str. Memorandumului nr. 21;

20:30 Obicei de Sanziene cu Asociatia Zestrea, Joc cu ceterasi de la Frata – Muzeul „Poarta de su` Feleac”, Colonia Sopor nr. 20.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

Galerie Foto

afis-3
eliza bratianu sabina cantacuzino
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1830 (s) | 34 queries | Mysql time :0.074725 (s)