News Flash:

Ziua Imnului National al Romaniei

29 Iulie 2015
662 Vizualizari | 0 Comentarii
Astazi este ziua Imnului. Pe 29 iulie 1848, „Desteapta-te, romane!” a fost cantat pentru prima data in Parcul Zavoi din Ramnicu Valcea. La originea Imnului se afla poemul patriotic „Un rasunet” de Andrei Muresanu. Imnul este considerat simbol national, alaturi de drapel, stema si sigiliul statului. In mai multe orase din tara vor fi organizate, astazi, ceremonii dedicate acestui eveniment.

Data de 29 iulie a fost proclamata, in conformitate cu Legea nr. 99/1998, Ziua Imnului National al Romaniei - „Desteapta-te romane!”, simbol al unitatii Revolutiei Romane de la 1848.

La 29 iulie 1848, „Desteapta-te romane!” a fost cantat pentru prima data in Parcul Zavoi din Ramnicu Valcea. La originea Imnului National al Romaniei se afla poemul patriotic „Un rasunet” de Andrei Muresanu, publicat in numarul iunie-iulie 1848 al suplimentului „Foaie pentru minte, inima si literatura”, pe o melodie culeasa de Anton Pann. Continutul profund patriotic si national al poeziei a fost de natura sa insufleteasca numeroasele adunari ale militantilor pasoptisti pentru drepturi nationale, mai ales din Transilvania, Nicolae Balcescu numind acest imn „o adevarata Marseillaise romaneasca”.

Imnul a fost intonat in timpul Razboiului de Independenta, in Primul Razboi Mondial si la Marea Unire din 1918. A fost, de asemenea, intonat in al Doilea Razboi Mondial.

„Desteapta-te romane!” a fost interzis dupa instaurarea regimului comunist, timp de aproape o jumatate de secol. A fost cantat, insa, in timpul revoltei de la Brasov, din 15 noiembrie 1987, si in timpul Revolutiei din decembrie 1989.

Imediat dupa Revolutia din decembrie 1989, „Desteapta-te romane!” a fost ales Imn National al Romaniei, fiind consacrat prin Constitutia din 1991. Conform Constitutiei Romaniei, Imnul National este considerat simbol national, alaturi de drapelul tricolor, stema tarii si sigiliul statului.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

ziua imnului desteapta-te romane parcul zavoi ramnicu valcea imnul
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1144 (s) | 23 queries | Mysql time :0.045809 (s)