Ne aflăm în permanentă schimbare, scopul nostru principal fiind dezvoltarea. De-a lungul secolului al XX-lea și până în prezent, progresul a luat un avânt considerabil, iar omenirea a fost martora unor evenimente care au schimbat lumea. Am întocmit astfel, o listă cu 10 lucruri care au marcat lumea modernă:

1. Avionul

Așa cum locomotiva a reprezentat revoluția transporturilor în secolul al XIX-lea, așa este văzut și avionul pentru secolul XX. Acest mijloc de transport a făcut lumea mai mică oferindu-ne posibilitatea de a ne deplasa oriunde în lume, în doar câteva ore.

2. Construirea rachetelor

Racheta s-a dovedit a fi utilă în mult mai multe domenii decât s-ar fi crezut inițial. Este folosită astăzi drept armă și ca modalitate de explorare a spațiului cosmic. Conceptul de rachetă însă, este mult mai vechi. Primele proiecte consemnate sunt cele ale lui Conrad Haas, în anul 1529.

3. Laserul

Laserul se numără și el printre invențiile care s-au dovedit a avea mai multe întrebuințări. Principiile de funcționare au fost enunțate de Einstein, în 1916, iar de atunci, laserul a fost folosit ca armă, dar cel mai important, ca nouă metodă în chirurgie.

4. Antibioticul

Sute de boli letale până la acel moment și-au găsit antidotul odată cu apariția penicilinei, în 1928. Înainte, orice infecție bacteriană putea fi letală, iar rata mortalității a scăzut considerabil odată cu această invenție.

5. Holograma

Holografia este o metodă de înregistrare a unei imagini tridimensionale pe un suport în general bidimensional. Ideea îi aparține fizicianului maghiar Dennis Gabor, fiind elaborată în 1947. Considerată o tehnică avansată de fotografie, principiul de funcționare se bazează pe distribuirea informației fotografice pe toată suprafața hologramei. De la documente de securitate și etichete utilizate în industria farmaceutică, până la revoluționarea tratamentelor stomatologice, această invenție depășește până în prezent 500 de milioane de unități produse.

6. Organismele modificate genetic

Ingineria genetică a dezvoltat metode care au permis modificarea unor structuri chimice organice. Ca rezultat au fost posibile clonarea, inseminarea in vitro și producerea unor țesuturi care să înlocuiască cele ale alimentelor. Prin intermediul aceluiași principiu, cercetătorii încearcă astăzi să creeze sânge sintetizat și organe artificiale.

7. Aselenizarea

‘’Un pas mic pentru om, un pas mare pentru omenire’’. Omul a fost întotdeauna fermecat de univers, iar odată cu prima aterizare pe lună au fost stârnite controverse și au apărut sute de întrebări. Aselenizarea a reprezentat un moment deosebit de important, întrucât a reușit să deschidă orizonturile întregii omeniri.

8. Email-ul

În 1971, Ray Tomlinson a inventat primul serviciu de poștă electronică. Înainte de Yahoo și Gmail, corespondența digitală putea fi trimisă doar între calculatoarele conectate la o rețea comună. Reproducând toate elementele necesare (adresa, căsuța poștală, scrisoarea), odată cu apariția internetului s-a propagat la nivel mondial această modalitate de transmitere a mesajelor pe care o folosim astăzi.

9. Internetul

Poate cea mai apreciată invenție, a fost aceea a World Wide Web-ului. Această ‘’pânză’’ ne permite să stocăm și transmitem informație aproape instantaneu. Colecția de documente ale lui Tim Berners-Lee s-a bucurat de o popularitate imensă în rândurile cercetătorilor, iar treptat rețeaua a fost deschisă mai multor utilizatori, cu scopul de a oferi tuturor accesul nelimitat la informație.

10. Nanotehnologia – manipularea moleculară

Tehnologia la scară nano-metrică reprezintă o rampă de lansare pentru nenumărate proiecte. Lucrurile pe care le vedeam doar în filmele SF sunt acum posibile sau vor fi în viitor, datorită acestui progres. coral