O fostă studentă din Cluj, originară din Moldova, după ce a parcurs de zeci de ori drumul Cluj-Napoca-Iași cu trenul, în perioada studenției, a venit cu 10 reguli pe care ar trebui să le respectăm pentru a circula pe acest traseu fără probleme.

„Am fost întrebată de mulți prieteni din Ardeal dacă îmi este teamă să merg singură noaptea sau cum procedez pentru a „rezista” pe vestitul Tren al foamei.

După mai bine de 5 ani și zeci de drumuri (poate chiar sute de drumuri, dar îmi este teamă să număr orele petrecute în acest mijloc de transport), a sosit momentul în care pot realiza lista celor 10 lucruri pe care trebuie să le știi înainte de a parcurge drumul Cluj-Napoca -> Iași prin intermediul CFR, în intervalul 22:30 – 7:33.

1. Împrietenește-te cu o persoană din compartiment, de preferabil de sex opus dacă ești fată, care va coborî cât mai aproape de destinație. Astfel, te va trezi cineva dacă adormi și te vei simți în siguranță.

2. Evită pe cât posibil să ai cash la tine și nu îți afișa portofelul.

3. Îmbracă-te cât mai comod, fără a purta bunuri de valoare.

4. Parfumează-ți o eșarfă sau pătură, acestea te vor ajuta în două cazuri: mirosuri neplăcute sau frig. Aici nu este exclus să ai și o pernă gonflabilă pentru gât (le recomand pe cele din Dedeman).

5. Instalează aplicația oferită de CFR sau accesează browserul pentru a afla mereu unde ești (informatică feroviară – mersul trenurilor) câte minute (sau ore) întârziere are trenul.

6. Consumă cât mai puține lichide, pentru a nu fi nevoit să folosești baia.

7. Obișnuiește-te cu faptul că pasagerii se hidratează mai des cu vin decât cu lichidele specifice Ardealului.

8. Nu menționa că ești student sau că ai orice tip de gratuitate dacă vrei să îndeplinești punctul 1.

9. Nu viziona seriale 16+ dacă nu vrei ca la scenele indecente să se uite și alți pasageri fie de lângă geam, fie de lângă tine.

10. Amintește-ți cu cine nu ai mai discutat din cauza distanței deoarece acum este momentul în care poți relua prietenii. Nu se știe când ajungi, dar ai vreme să discuți până atunci.

P.S. Astăzi am încercat să respect 7/10, dar mai este timp, vorba aia, la CFR mereu este”, a scris Mădălina Gabriela Pîrlog pe pagina ei de Facebook. coral