2.000 de euro pentru aceşti români. Cine poate primi banii de la stat și pentru ce se acordă această sumă, citiți în articolul de mai jos.

Se dau câte 2000 de euro pentru fiecare român care este dipus să facă asta. Care sunt condițiile de acordare

Se dau câte 2.000 de euro pentru această categorie de români. Cine poate primi banii de la stat și care sunt condițiile de acordare. Fermierii care cultivă ardei, castraveți, tomate, varză și vinete în spații protejate vor putea primi în acest un ajutor de minimum 2.000 de euro/1.000 de metri pătrați, potrivit anunțului ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

De asemenea, Adrian Oros a precizat că plafonul total alocat pentru susținerea creșterii legumelor în spații protejate este de 150 de milioane de lei.

Noul program înlocuiește programul Tomata

Ministrul Agriculturii a adăugat și faptul că programul de sprijin va înlocui ”Tomata”, derulat pe o perioadă de 4 ani și care nu se mai putea continua în termenii vechi pe motivele sumelor foarte mari alocate, efectului așteptat care nu a mai sosit, a modului în care a fost fraudat programul, dar și a faptului că foarte mulți legumitori au cerut ca programul să fie extins la legume în spații protejate, nu doar la o singură legumă.

”De aceea am venit cu acest program, acest ajutor de minimis pentru susţinerea legumelor în spaţii protejate. Acum proiectul de HG este în curs de definitivare, în consultare cu mediul asociativ din legumicultură, şi se acordă pentru mai multe legume: ardei, castraveţi, tomate varza alba şi roşie şi vinete. Se acordă maximum 2.000 de euro pe o mie de metri pătraţi pe beneficiar pe an”, a declarat Adrian Oros.

Petre Daea a lansat programul Tomata

Plafonul alocat noului program este depășit, suma urmând să se reducă proporțional în dreptul tuturor beneficiarilor eligibili. Reamintim că programul cunoscut sub numele de ”Tomată în spații protejate” a fost lansat de Petre Daea, fost ministru al Agriculturii, la începutul mandatului său, în anul 2017, roșia fiind considerată ca un produs deficitar pe piața românească.

”Avem un plafon de 150 de milioane de lei, dacă valoarea alocată este depăşită cuatumul se reduce proporţional, această sumă se repartizează la toţi beneficiarii eligibili. Schema se va derula prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) ca să fie mai uşor verificabilă şi monitorizabilă, iar controalele se vor face de către comisii mixte APIA şi Direcţiile Agricole Judeţene.

Ajutoare pentru plante aromatice

E un nou program cerut de către o anumită parte a fermierilor. Este ajutorul de minimis pentru plante aromatice. Asta a reieșit și din analiza SWOT pe care am făcut-o și balanța comercială că și în acest domeniu al plantelor aromatice ar trebui să acordăm, pe o anumită perioadă acest ajutor de minimis pentru a revigora acest domeniu”, a mai declarat Adrian Oros. coral