Directorul Unităţii de Management al Proiectelor pentru Modernizarea Reţelei Şcolare şi Universitare, din subordinea Ministerului Educaţiei, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, fiind acuzat de luare de mită şi spălare de bani.

Procurorii DNA Braşov au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 14 septembrie 2022, a inculpatului Palmer-Hîrtopanu Horia pentru comiterea infracţiunii de luare de mită şi spălare de bani, ambele în formă continuată.

"S-a mai dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile faţă de alţi doi inculpaţi, un administrator al unei firme şi o persoană fără calitate specială, pentru infracţiuni de dare de mită, transmitere fictivă a părţilor sociale sau acţiunilor deţinute într-o societate comercială în scopul sustragerii de la urmărirea penală ori a îngreunării acesteia, respectiv spălare de bani. 

(…) În perioada 2017-2020, în calitate de director al structurii menţionate, inculpatul Palmer-Hîrtopanu Horia ar fi pretins şi ar fi primit sume de bani şi alte foloase necuvenite în valoare totală de aproximativ 340.000 euro şi 18.749 lei, de la administratorul unei firme, coinculpat, în schimbul atribuirii şi pentru derularea în bune condiţii a unor contracte de lucrări, legate de construirea unor grădiniţe în cadrul Proiectului privind Reforma Educaţiei Timpurii în România", a anunţat, joi, DNA, într-un comunicat de presă.  

Potrivit procurorilor, o parte a foloaselor primite ca mită ar fi constat în lucrări de forare a unui puţ şi de construire a instalaţiei de alimentare cu apă, care au fost executate în curtea locuinţei sale situate într-un oraş din imediata vecinătate a Capitalei. 

"De asemenea, în perioada 2016-aprilie 2021, inculpatul ar fi obţinut sume de bani consistente ca urmare a săvârşirii unor infracţiuni de corupţie, din care, prin diverse operaţiuni bancare, ar fi inserat în circuitul financiar legal sumele de aproximativ 179.676 euro şi 191.900 lei, folosite pentru a achiziţiona diferite bunuri (două imobile şi două autoturisme de lux), unele pe numele unor persoane apropiate. Aceasta, pentru a ascunde şi disimula originea ilicită a sumelor de bani cu care au fost achiziţionate, precum şi a titularului dreptului de proprietate asupra acestora", se mai precizează în comunicatul DNA.  

Joi, Tribunalul Braşov a admis propunerea formulată de DNA, de arestare preventivă  pentru 30 de zile a bărbatului. 

coral