Sănătatea danturii este la fel de importantă precum sănătatea întregului organism, iar stilul de viață pe care îl alegem ne poate ajuta să stăm departe de diferitele afecțiuni orale. Cu toții știm că o dietă echilibrată, bogată în fructe și legume, dar și activitatea fizică și stabilitatea psihică și emoțională ne aduc o mulțime de beneficii în viața de zi cu zi. Cu toate acestea, ne întrebăm care sunt obiceiurile sănătoase pe care dacă alegem să le includem în viața noastră ne garantează o dantură sănătoasă? Ei bine, iată care sunt cele 5 obiceiuri care te vor ajuta să te bucuri de un zâmbet sănătos și frumos.

  1. Detartrajul dentar

Deși există mai multe mituri conform cărora detartrajul dentar afectează sănătatea dinților, acesta este de fapt unul dintre obiceiurile care ne ajută să scădem riscul apariției afecțiunilor dentare, cum ar fi cariile. Așa cum explică în detaliu acest material, dinții noștri necesită o igienizare profesională, care implică un detartraj dentar, la fiecare 6 luni. Detartrajul dentar este procesul prin care tartrul de pe suprafața dinților este înlăturat. Tartrul apare din cauza igienei orale incorect realizate și a obiceiurilor nesănătoase, precum fumatul. Medicii stomatologi recomandă realizarea detartrajului dentar tocmai pentru a nu lăsa acumulările de tartru să provoace apariția afecțiunilor.

De asemenea, există un alt mit despre detartrajul dentar, conform căruia acesta reprezintă o tehnică dureroasă. Ei bine, această afirmație este falsă! Dezvoltarea tehnologiei și a domeniului stomatologic au făcut ca în ziua de astăzi aparatura utilizată pentru îndepărtarea tartrului dentar să nu provoace disconfort. Detartrajul este de fapt o curățare mai profundă a dinților prin care se îndepărtează substanța calcaroasă, de culoare gălbuie sau maronie, pe care o putem observa și noi pe suprafața dinților. Odată ce vei transforma vizita la medicul stomatolog pentru realizarea unui detartraj dentar într-un obicei, te vei putea bucura de o dantură sănătoasă și foarte frumoasă.

  1. Periajul de cel puțin 2 ori pe zi

Curățarea zilnică a dinților este un obicei care nu trebuie să lipsească niciodată din rutina noastră. Periajul dentar este recomandat de cel puțin două ori pe zi, dimineața, după prima masă a zilei, și seara, înainte de culcare. Dacă stilul de viață îți permite, este ideal să îți periezi dinții după fiecare masă, tocmai pentru a nu lăsa resturile alimentare să acționeze asupra dinților tăi și să favorizeze apariția afecțiunilor dentare. Cu cât acest obicei este inclus în rutina zilnică de la o vârstă cât mai fragedă, cu atât acesta va reprezenta o activitate ușoară, care nu necesită prea mult efort și care, pe parcursul vieții, va ajuta la menținerea unei danturi sănătoase.

  1. Folosirea aței dentare și a apei de gură

La fel de importante precum periajul, ața dentară și apa de gură trebuie folosite în fiecare zi. Conform Asociației Dentare Americane, mai mult de 500 de specii de bacterii pot fi regăsite în placa bacteriană, prezentă în cavitatea orală. Împreună cu resturile alimentare, cu apa și cu alte componente, acumularea plăcii bacteriene în jurul dinților și pe linia gingiilor contribuie la îmbolnăvirea acestora. Atât ața dentară, cât și apa de gură au rolul de a îndepărta resturile alimentare și placa bacteriană din locurile greu accesibile periuței de dinți. Astfel, dacă te obișnuiești ca la fiecare periaj dentar să folosești și ață dentară și să te clătești cu apă de gură, atunci vei reuși să ții sub control sănătatea cavității tale orale. Chiar dacă la început folosirea aței dentare poate părea un proces complicat, odată cu folosirea zilnică a acesteia totul va deveni din ce în ce mai simplu.

  1. Vizitele regulate la medicul stomatolog

A merge în cabinetul medicului stomatolog chiar și atunci când nu te confrunți cu probleme dentare este un obicei care, pe termen lung, îți va salva dinții. Vizitele regulate la stomatolog sunt recomandate de cel puțin 2 ori pe an și constau într-un simplu control. Medicul dentist va putea astfel să îți spună dacă dinții tăi sunt sănătoși sau dacă prezintă diferite afecțiuni pe care este posibil ca tu să nu le observi. De exemplu, cariile dentare nu prezintă semne până în momentul în care nu ajung într-un stadiu avansat, astfel este posibil ca tu să nu observi că dinții se confruntă cu o carie. Atunci când medicul dentist observă din timp afecțiunile dentare îți poate recomanda un tratament potrivit care să te ajute să previi stadiile avansate ale afecțiunii și, implicit, durerea provocată de acestea.

  1. Alimentația echilibrată

Obiceiul sănătos care ajută întreg organismul să funcționeze corect este alimentația echilibrată. Fructele, legumele, consumul unei cantități potrivite de apă, limitarea gustărilor bogate în zahăr și a sucurilor acidulate nu doar că te vor ajuta să ai multă energie și te simți mai sănătos, ci îți vor garanta și dinți mai frumoși, mai strălucitori și lipsiți de afecțiuni.

Sursa poza: Pexels

coral