Orice pescar vrea să aibă o lansetă de înaltă calitate, pentru a avea succes la pescuit. Având în vedere oferta extrem de bogată de lansete create de numeroase branduri, alegerea unui produs optim din punctul de vedere al raportului calitate-preț, poate reprezenta o adevărată bătaie de cap. Tocmai din acest motiv am pregătit 6 aspecte de care trebuie să ții cont dacă te afli în căutarea unei noi lansate.

1. Procedeul de lansare

Pentru a ști ce să alegi trebuie să ai în vedere următoarele întrebări: Cât de departe vrei să lansezi? Ce greutate vrei să lansezi? Ce fel de montură vrei să lansezi? Cum este spațiul din care vrei să lansezi, deschis sau umbrit de sălcii?

2. Ce material de lansetă ar trebui să alegi?

Cele mai populare lansete în acest an sunt cele din fibră de sticlă, din grafit și lansetele realizate din amestecul acestor două tipuri de materiale.

Lansetele din fibră de sticlă sunt puternice și rezistente, ușor de folosit și durabile în timp. Prețul lor este relativ scăzut, iar în plus, oferă și avantajul că sunt pliabile.

Lansetele din grafit au diferite grade de rigiditate IM6, IM7, IM8. Aceste lansete sunt mai ușoare decât lansetele din fibră de sticlă, sunt mai sensibile la mușcătura peștelui, iar manevrarea lor este ușoară. Prețul lor este mai mare ca la cele din fibră de sticlă. 

Te poți documenta mai bine despre astfel de modele de lansete de pescuit pe TotalFishing, site-ul magazinului online apreciat de pescarii profesioniști din România.

Lansetele care sunt realizate dintr-un amestec de materiale (grafit și fibre de sticlă) sunt mai flexibile, deci sunt perfecte pentru orice tip de pescuit, iar amatorii le consideră ideale prin prisma performanțelor de care dau dovadă.

3. Lungimea lansetei

Analizează cu atenție lungimile lansetelor, mai ales că unele dintre acestea au și 4 metri. Dacă alegi o lansetă mai mare de 4 metri trebuie să fii convins de faptul că trebuie să depui mai mult efort pentru a o folosi. Desigur, lungimea lansetei are un impact asupra distanței la care poți arunca.

Pescarii aleg lansete destul de lungi pentru a face și aruncări mai lungi. Totuși acestea sunt mai greu de manevrat, deci trebuie ținut cont de acest aspect. Unii pescari preferă lansete mai scurte, pentru a avea mai mult control asupra lor, mai ales dacă merg la pescuit pe canalele din Delta Dunării, sau pe bălți și lacuri, unde nu au nevoie să arunce foarte departe.

4. Acțiunea lansetei

Lansetele de acțiune ușoară sau lentă sunt ușor de manevrat și se folosesc la pescuitul de păstrăv.

Lansetele de acțiune medie sunt flexibile la jumătatea superioară a tijei, astfel aruncarea este destul de ușoară, pentru că se mișcă mai încet, decât cele cu acțiune rapidă. Cu aceste lansete se pot prinde pești mari și medii, din bălți, lacuri, râuri sau pe canalele din Delta Dunării.

Lansetele de acțiune rapidă sunt flexibile în partea de sus, chiar spre vârf și transmit vibrații spre mâna pescarului.

5. Puterea lansetei

Această caracteristică este importantă la pescuit, deoarece arată capacitatea lansetei de a rezista la presiune. Lansetele mai grele sunt bune pentru prinderea peștilor mai mari, iar lansetele mai ușoare pentru peștii mici sau medii.

Puterea tijei poate fi variabilă, de la Ultra Light, spre Light, la Medium și respectiv la Medium Heavy.

6. Alte părți importante ale lansetei

Există și alte componente importante, de care se ține cont când se alege o lansetă, ca de exemplu:

Inelele de tijă care sunt realizate din metal și sunt acoperite cu un strat din ceramică, ce reduce frecarea firului, astfel acesta se mișcă lin. Există și inele de tijă din metal brut, dar acestea nu sunt atât de eficiente ca cele din ceramică. Unele lansete pot avea și un număr de 6-9 inele, care ghidează firul de pescuit mai bine, deci aruncarea se va face cu mare precizie.

Mânerul lansetei poate fi din plută sau din spumă EVA. Pluta este un material preferat de pescari la mâner, pentru că ei spun că este mai confortabil, însă mai sensibil și mai puțin rezistent decât spuma. În plus, mânerul din plută este mai scump decât cel din spumă. Există și lansete cu mânere din fibră de carbon, care sunt mai bune, dar și puțin mai scumpe.

Mânerele au forme și lungimi diferite, unele pot fi prinse cu ambele mâini, când se face lansarea, ceea ce face ca mișcările să fie mai ușoare și mai precise. coral