News Flash:

6 motive pentru care glutenul este daunator sanatatii

16 Decembrie 2013
2909 Vizualizari | 0 Comentarii
Gradul de constientizare a efectelor negative ale glutenului asupra sanatatii a crescut in ultimii ani. Un sondaj din anul 2013 arata ca o treime dintre americani incearca in mod activ sa elimine glutenul din dieta. Insa o dieta fara gluten nu este un capriciu - exista mai multe studii care evidentiaza faptul ca glutenul poate produce efecte nocive, scrieauthoritynutrition.com, scrie obiectiv.info.

1. Boala celiaca este in crestere si multi oameni raman nediagnosticati

Glutenul este un compus al proteinei gasit in mai multe tipuri de cereale, inclusiv in grau, alac, secara si orz. Glutenul este format din doua proteine: gliadina si gluteina. Oamenii reactioneaza negativ la gluteina.

Atunci cand faina este amestecata cu apa, glutenul formeaza o retea lipicioasa de proteine, care confera proprietati elastice aluatului si permite painii sa creasca la copt (1). De fapt, numele de gluten este derivat din aceste proprietati asemanatoare cu lipiciul. Atunci cand glutenul ajunge in tractul digestiv si este expus celulelor sistemului imunitar, acestea cred in mod eronat ca vin de la un invadator strain, de exemplu o bacterie. In cazul anumitor persoane care sunt sensibile la gluten, acest lucru determina sistemul imunitar sa atace. In boala celiaca (forma cea mai severa de sensibilitate la gluten), sistemul imunitar ataca proteinele din gluten, dar si o enzima din celulele tractului digestiv, numita transglutaminaza tisulara.

Prin urmare, expunerea la gluten in boala celiaca determina sistemul imunitar sa atace, atat glutenul, cat si peretele intestinal. Din acest motiv, boala celiaca este clasificata ca fiind autoimuna.

Reactia imunitara poate duce la degenerarea peretelui intestinal provocand deficiente nutritive, diferite probleme digestive, anemie, oboseala si un risc crescut de mai multe boli grave. Se crede ca boala celiaca afecteaza aproximativ 1% dintre oameni, dar poate fi mai intalnita (peste 2%) la persoanele in varsta (2, 3, 4). Exista de asemenea, studii ce arata ca rata bolii celiace este in crestere in randul populatiei (5, 6).

Tineti minte ca un mare procent al acestei boli nici nu are simptome abdominale, facand ca diagnosticul pe baze clinice sa fie foarte dificil. Aceste simptome pot fi diferite: oboseala, anemie si altceva mult mai grav - un fel de risc dublu de deces, dupa unele studii (7, 8). Potrivit unui studiu, peste 80% dintre persoanele ce sufera de boala celiaca nici macar nu stiu ca sunt bolnave (9).

Concluzie: boala celiaca afecteaza in prezent aproximativ 1% din populatie, insa este in crestere. 80% dintre persoanele care au aceasta boala nu sunt constiente ca sunt bolnave.

2. Sensibilitatea la gluten este mult mai frecventa si poate avea consecinte serioase

Nu trebuie sa suferiti de boala celiaca pentru a avea reactii adverse la gluten. Exista o alta afectiune numita sensibilitate la gluten (sau intoleranta la gluten), care este mult mai frecventa. Desi nu exista nicio definitie clara a sensibilitatii la gluten, aceasta inseamna in principal sa avem reactii adverse la gluten si sa simtim o ameliorare a simptomelor in cazul unei diete fara gluten.

Daca aveti reactii adverse la gluten, dar boala celiaca este exclusa, atunci acest lucru se numeste sensibilitate non-celiaca la gluten. In aceasta afectiune nu exista niciun atac asupra tesuturilor proprii. Totusi, multe simptome sunt asemanatoare cu cele ale bolii celiace, incluzand balonarea, durerile de stomac, oboseala, diareea, durerile de oase si de articulatii. Din nefericire - pentru ca nu exista nicio metoda clara de diagnosticare a sensibilitatii la gluten, este imposibil sa se stabileasca o cifra precisa a frecventei bolii.

Exista doua surse care arata ca pana la 6-8% dintre oameni pot avea sensibilitate la gluten, pe baza anticorpilor antigliadinei gasiti in sange (10, 11). Totusi, un gastroenterolog a descoperit ca 11% dintre oameni au anticorpi in sange impotriva glutenului, iar 29% dintre oameni au anticorpi impotriva lui in probele de scaun (12). Aproximativ 40% dintre oameni poarta genele HLA-DQ2 si HLA-DQ8, devenind mai sensibili la aceasta boala (13). Avand in vedere ca nu exista nicio definitie clara a sensibilitatii la gluten sau o metoda buna de diagnostic, singura modalitate de a sti sigur este eliminarea temporara din dieta a glutenului, apoi reintroducerea lui pentru a vedea daca simptomele revin.

Concluzie: sensibilitatea la gluten este mult mai frecventa decat boala celiaca si are diferite efecte adverse. Totusi, inca nu exista o modalitate clara de diagnosticare.

3. Glutenul poate provoca efecte adverse, chiar si in cazul persoanelor care nu au sensibilitate la gluten

Exista de asemenea, studii care arata ca persoanele care nu au fost diagnosticate cu boala celiaca sau sensibilitate la gluten, pot avea reactii adverse la gluten. Intr-unul dintre aceste studii, 34 de persoane cu sindrom de colon iritabil au tinut fie o dieta fara gluten, fie una ce contine gluten. Grupul care a tinut o dieta cu gluten a avut mai multe dureri, balonari, scaun inconsistent si oboseala, comparativ cu celalalt grup (14).

Exista de asemenea, studii care arata ca glutenul poate provoca inflamatii ale intestinului si degenerare a mucoasei intestinale (15, 16). Glutenul poate avea efecte negative si asupra functiei de bariera a intestinului, permitand substantelor nedorite sa se "scurga" in fluxul sanguin (17, 18, 19, 20). Cu toate acestea, conform unui studiu, aceasta "scurgere" din intestin are loc doar in cazul pacientilor cu boala celiaca (21). Sindromul colonului iritabil implica mai multe probleme digestive fara o cauza cunoscuta, afectand aproximativ 14% din populatia U.S. Potrivit studiilor de mai sus, unele cazuri de sindrom de colon iritabil pot fi cauzate sau agravate de gluten (22, 23, 24).

Desi acest lucru trebuie studiat mai mult, pare foarte clar ca multi oameni, in afara de pacientii cu boala celiaca, reactioneaza negativ la gluten (25, 26, 27).

Concluzie: mai multe studii evidentiaza ca persoanele (in special cele cu sindrom de colon iritabil) care nu sunt diagnosticate cu sensibilitate la gluten pot avea reactii adverse la acesta.


4. Multe tulburari la nivelul creierului sunt asociate cu glutenul, iar pacientii observa imbunatatiri semnificative daca tin o dieta fara gluten

Glutenul poate avea efecte negative si asupra creierului, nu doar a intestinului. Multe cazuri de boli neurologice pot fi cauzate si/sau agravate de consumul de gluten. Acest lucru se numeste neuropatie idiopatica sensibila la gluten.

Intr-un studiu efectuat pe pacientii cu boli neurologice aparute din cauze necunoscute, 30 din 50 de pacienti (57%) au avut anticorpi impotriva glutenului din sange (28). Cea mai importanta tulburare neurologica, considerata a fi cel putin partial cauzata de gluten este ataxia cerebeloasa, o boala grava a creierului care implica incapacitatea de a coordona echilibrul, miscarile si probleme de vorbire.

Este cunoscut faptul ca multe cazuri de ataxie sunt direct legate de consumul de gluten. Acest lucru se numeste ataxie de gluten si implica deteriorarea ireversibila a cerebelului - o parte a creierului care este importanta in controlul motor (29). Multe studii evidentiaza puternice asociatii statistice intre consumul de gluten, sensibilitatea la gluten si ataxia cerebeloasa (30, 31). Unele studii controlate arata ca pacientii cu ataxie au constatat imbunatatiri in cazul unei diete fara gluten (32).

Exista mai multe alte tulburari ale creierului care raspund bine la o dieta fara gluten:
• Schizofrenia: o parte a pacientilor ce sufera de aceasta boala au observat imbunatatiri indepartand glutenul din dieta (33, 34, 35).
• Autismul: mai multe studii sugereaza ca persoanele cu autism au observat imbunatatiri ale simptomelor daca au tinut o dieta fara gluten (36, 37).
• Epilepsia: mai multe rapoarte evidentiaza faptul ca pacientii cu epilepsie s-au simtit mult mai bine cand au eliminat glutenul (38, 39, 40).

Daca aveti orice probleme neurologice, iar doctorul vostru nu stie care este cauza, atunci ar fi bine sa eliminati glutenul din dieta.

Concluzie: mai multe tulburari ale creierului raspund bine la dietele fara gluten, inclusiv autismul, schizofrenia si o forma rara de epilepsie.

5. Glutenul din grau ar putea crea dependenta

Multi oameni cred ca graul poate crea dependenta. Este foarte frecvent sa poftim la paine si gogosi. Chiar daca acest lucru e departe de a fi dovedit, cateva studii sugereaza ca glutenul poate avea proprietati de dependenta. Cand glutenul este descompus intr-o eprubeta, peptidele formate pot activa receptorii opioizi (41). Aceste peptide (proteine mici) sunt numite gluten exorfine. Exorfine = peptide care nu sunt formate in organism si care pot activa receptorii opioizi din creier.

Avand in vedere ca glutenul poate duce la cresterea permeabilitatii la nivelul intestinului (cel putin la pacientii celiaci), se crede ca aceste exorfine isi pot gasi drum in fluxul sanguin, apoi ajung la creier si creeaza dependenta. Gluten exorfinele au fost gasite in sangele pacientilor cu boala celiaca (42). Unele studii efectuate pe animale evidentiaza faptul ca aceste peptide asemanatoare opiului, derivate din gluten, pot ajunge pana la creier (43, 44, 45).

Este binecunoscut in diferite dependente faptul ca graul este unul dintre principalele alimente care dau dependenta (imediat dupa zahar). Acest lucru nu doveste desigur nimic, dar este ceva ce trebuie retinut.

Concluzie: multi oameni au pofta sa consume produse alimentare din grau si exista unele dovezi ca glutenul are efecte asemanatoare opiului. Cu toate acestea, nu este dovedit - in acest moment sunt in mare parte speculatii.

6. Glutenul este asociat cu bolile autoimune

Bolile autoimune sunt cauzate de catre sistemul imunitar care ataca ceea ce nu se gaseste in mod natural in organism. Sunt multe tipuri de boli autoimune care afecteaza diferite organe. Toate acestea combinate imbolnavesc aproximativ 3% din populatie (46, 47). Boala celiaca este un tip de boala autoimuna, iar pacientii ce sufera de aceasta boala prezinta un risc crescut de a se imbolnavi si de alte boli autoimune (48).

Multe studii au descoperit puternice asocieri statistice intre gluten, boala celiaca si diferite alte boli autoimune, inclusiv tiroida Hashimoto, diabetul zaharat de tip I, scleroza multipla si altele (49, 50, 51). In plus, boala celiaca este asociata cu o multime de alte boli grave, multe dintre ele neavand nicio legatura cu digestia.

Concluzie: studiile arata existenta unor importante asocieri intre gluten, boala celiaca si diferite boli autoimune.

Eliminati glutenul pentru 30 de zile

Desigur, inca nu s-a dovedit definitiv ca glutenul este daunator pentru un mare procent de oameni si ca ar trebui evitat de cei mai multi dintre noi. Aceasta zona are o nevoie imensa de mai multe cercetari. Totusi, dovezile pe care le avem condamna glutenul. Pana ce se vor face mai multe cercetari, cred ca ar trebui sa fim precauti - de ce sa consumam ceva ce este foarte probabil ca poate fi nociv si ne poate imbolnavi, cand am putea manca ceva ce in mod sigur nu ne face rau?

Retineti de asemenea ca graul (de departe cea mai nesanatoasa dintre cereale) poate fi problematic din mai multe motive, dintre care unele nu au nicio legatura cu glutenul. Singura modalitate de a sti daca ar trebui sa evitati sau nu glutenul este sa il eliminati din dieta si apoi sa il reintroduceti pentru a vedea daca aveti aceleasi simptome.

Daca eliminati complet glutenul pentru 30 de zile (fara sa trisati), apoi mancati o masa cu gluten si observati efecte adverse, atunci probabil aveti sensibilitate la gluten si ar trebui sa il evitati. Daca aveti probleme de sanatate carora nu le cunoasteti cauza, atunci incercati sa nu consumati gluten pentru 30 de zile. Nu aveti nimic de pierdut si s-ar putea sa va salveze viata.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2020 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1259 (s) | 34 queries | Mysql time :0.045254 (s)