Din cei 100 de romi penticostali care au fost testați la Dej, în ultimele zile, 60 sunt deja în spitalele clujene, iar alți 40 sunt păziți la domiciliu de poliție și jandarmerie. 

Ancheta făcută, în urma căreia au fost deschise două dosare penale, arată că romii de pe străzile Mihai Viteazu și 1 Mai, din municipiul Dej, au fost la slujbe religioase organizate de pastori penticostali, iar apoi au început să apară simptomele.

Joi, 30 aprilie, au fost depistate 13 cazuri, iar vineri 24 de persoane bolnave, adulți și copii, în urma testării intensive făcute. Au fost luate probe de la 100 de persoane, iar efectele s-au văzut. Sâmbătă, după ce au venit rezultatele au mai apărut 11 cazuri, iar duminică încă 10. Acum, de la Dej, din focarul de romi, sunt internate în spitalele clujene 58 de persoane. 

Articol recomandat: Partida Romilor, despre focarul din Dej: “Acest virus nu are etnie"

Autoritățile au declanșat și o anchetă epidemiologică, dar este dificil de stabili ce s-a întâmplat. Cert este că romii au fost la slujbele religioase, unde unii s-ar fi putut infecta, dar acasă locuiesc câte 10 într-o cameră, astfel că împrăștierea virusului s-a făcut foarte rapid. Regulile de igienă nu erau respectate, fiind inexistente, dar ce s-a constatat ulterior e că romii au început să aibă teamă și au cerut evacuarea de urgență a celor bolnavi. În plus, nimeni nu mai iese din casă, comunitatea fiind foarte disciplinată.

Zilele acestea sunt așteptate și alte cazuri, pentru că focarul din Dej este foarte activ. Cei plasați în carantină nu au voie să părăsească locuințele, fiind păziți. 

Articol recomandat: Dejul riscă să devină noul Suceava! Zeci de rromi infectați cu Coronavirus, aduși aseară la Cluj. Printre aceștia, copii de doar un an

coral