Tatăl lui Ionuț Gologan a făcut mărturii emoționante, după ce a aflat că fiul său nu va mai fi supus pedepsei capitale în Malaezia, după ce a fost prins făcând trafic de droguri de mare risc.

Tânărul din Prahova se află și acum încarcerat într-un penitencar de maximă siguranță, ducându-și zilele în condiții foarte grele. Lupta dintre autoritățile române și cele din Malaezia continuă de mai bine de 9 ani.

Tatăl lui Ionuț Gologan nu mai știe ce este aceea fericire de când fiul său a fost încarcerat în Malaezia pentru trafic de droguri. Tânărul din Prahova a fost prins de autoritățile din Kuala Lumpur în timp ce transporta 1,5 kilograme de amfetamină, fiind la acel moment angajat part-time la o firmă de transport din Germania.

Ionuț Gologan a scăpat de pedeapsa cu moartea, după ce a fost prins cu droguri în Malaezia

Ionuț Gologan avea doar 22 de ani când a fost condamnat la 20 de ani de detenție și la 10 lovituri de bici pentru faptul că a fost prins având asupra sa substanțe interzise. În Malaezia, această infracțiune se pedepsește cu moartea prin spânzurare, de aici și disperarea familiei care îl așteaptă pe Ionuț acasă de mai bine de nouă ani.

„Băiatul meu a rămas fără dinți în gură, a fost bătut și chinuit, a slăbit piele și os de nimeni nu l-ar mai recunoaște”, spune tatăl lui Ionuț Gologan, potrivit observatorulph.ro.

Autoritățile române au dus lupte diplomatice acerbe pentru ca Ionuț să fie adus acasa în țară pentru a-și termina de ispășit pedeapsa, însă fără vreun rezultat. Totuși, deși în 2016 a fost condamnat la pedeasa capitală de către Curtea Federală de Justiție din Malaezia, decizia a fost revizuită chiar de către sultanul statului Selengor. Potrivit informațiilor transmise de ministrul Legii din Malezia: „Toate pedepsele cu moartea sunt oprite. Nicio execuție nu va mai fi dusă la capăt din moment ce abolim pedeapsa capitală”.

Acum, tâtăl și bunica lui Ionuț Gologan speră ca într-o zi să își vadă băiatul acasă, mai ales acum că știu că acesta nu va mai fi ucis. Anii petrecuți în detenție l-au transformat radical pe tânărul prahovean, după cum spune chiar și tatăl său, cu care reușește să vorbească foarte rar la telefon, condițiile din închisoarea în care se află fiind foarte dure.

„E greu, e foarte greu. E singurul meu copil. Am fost ajutat cu bani, dar ce folos… Sentința e aceeași. Nu există acord diplomatic între cele două țări. Copilul meu a fost folosit. Nici nu știa ce e în bagaj, la momentul la care i s-a găsit metamfetamina. Era un copil amărât de la țară, folosit de alții drept cărăuș. Ce-o fi fost în mintea lui… Nici nu mai contează. Întreaga viața i-a fost distrusă, arată îngrozitor, nici vocea nu i-o mai recunosc când mai vorbim la telefon. Vrea în țară, vrea acasă, dar legile sunt foarte dure acolo pentru trafic de stupefiante. Ne e foarte dor de el, știm că a greșit, dar nu merita o așa soartă”, a mărturisit, aproape plângând, tatăl lui Ionuț, Dumitru Gologan.

În Malaezia se aplică pedeapsa capitală pentru traficanții de droguri, țara fiind pe locul 76 în lume ca rată a deceselor cauzate de consumul de stupefiante. În 2018, un alt român a fost prins cu două pachete mari de pudră albă asupra sa, care s-a dovedit ulterior a fi cocaină. Daniel Ionuț Țurcan a fost pus și el oficial sub acuzare de către autoritățile din Kuala Lumpur, fiind în prezent încarcerat. coral