Ordinul pentru prevenirea infectării cu COVID-19 la Evaluarea Națională și Bacalaureat a intrat în vigoare. Ce prevede acesta

Astăzi a intrat în vigoare ordinul pentru stabilirea măsurilor de prevenire a îmbolnăvirii cu coronavirus la examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat. Ordinul a fost publicat miercuri în Monitorul Oficial.

Ordinul pentru prevenirea infectării cu coronavirus la examenele elevilor în an terminal

Miercuri, 13 mai a intrat în vigoare Ordinul nr. 4220/769/2020 care prevede stabilirea măsurilor de prevenire în combaterea îmbolnăvirii cu coronavirus în unitățile de învățământ.

Ordinul emis de Ministerul Educației și Cercetării va stabili câteva reguli pe care cadrele didacice și elevii care susțin examenele naționale și Bacalaureatul trebuie să le respecte.

Măsurile luate prevede luarea temperaturii la intrarea în școală a elevilor, asigurarea de materiale și echipamente de protecție și dezinfectarea a suprafețelor.

De asemenea, elevii care vor parcurge curtea școlii vor fi însoțiți de cadrele medicale, care îi ca conduce și la plecare.

Elevii sunt obligați să poarte măști, iar în sala de curs vor fi așezați maxim 10 elevi cu o distanță de minim 2 metri între ei, iar pauzele vor fi decalate, pentru ca elevii să nu interacționeze fizic între ei.

Se cere renunțarea la Evaluarea Națională și Bacalaureat

Reprezentanții AGIRo propun ca situația școlară să fie calculată pe baza mediilor anuale și din semestrul I. Scrisoarea AGIRo a fost transmisă către președintele Klaus Iohannis, Guvernului, Parlamentului și Ministerului Educației.

„Nu înțelegem de ce viitorii medici, profesori, juriști și ingineri pot să își ia diploma de licență, masterat și doctorat prin examene online (și apoi să ne lăsăm viața și țara pe mâinile lor), iar examenele elevilor de 13 și 17 ani (în cazul cărora vor mai trece mulți ani până să ajungem pe mâinile lor) trebuie neapărat organizate strict în școli”

Totodată, în scrisoare se menționează faptul că există posibilitatea ca mulți dintre elevii buni să nu se prezinte la examenele Naționale și Bacalaureat pentru a nu se infecta, iar unii deși vor să participe, nu vor putea din cauza membrilor familiei care au peste 65 de ani sau se confruntă cu afecțiuni de sănătate.

„Anularea Evaluării Naționale și a Bacalaureatului este și propunerea Institutul pentru Calitatea Vieții, a sindicatelor și a unor foști miniștri ai educației”, se mai arată în scrisoare. coral