Chiar de Ziua Națională a României, pe 1 Decembrie, un internaut a postat, pe rețelele de socializare, un mesaj pentru a identifica persoana care, în urmă cu 41 de ani, a aruncat o „capsulă a timpului” în Marea Neagră.

Bărbatul a găsit sticla pe plaja plină de zăpădă din Mamaia.

Potrivit postării care a apărut pe grupul de Facebook „Ești din Iași dacă”, sticla avea în interior mai multe obiecte, printre care o țigară și un plic de Vegeta, dar și o scrisoare. Intrigat de poveste, bărbatul s-a decis să o caute pe tânăra, acum devenită femeie în toată firea, care a scris scrisoarea cu 41 de ani în urmă.

„Am găsit această sticlă pe plajă la Mamaia. Sper să-i găsim pe cei ce au scris asta în 20 iulie 1979. Mulțumesc!”, se arată în mesajul postat de bărbat. După doar o oră de căutare, bărbatul a venit și cu vestea pe care toată lumea o aștepta cu sufletul la gură.

„Vă mulțumesc tuturor pentru implicare!❤️ Am reușit să iau legătura cu fratele doamnei din scrisoare, o să ne întâlnim și o să primească amintirile înapoi”, a scris el. Pe atunci, băiatul avea doar zece ani.

Ce conținea scrisoarea

La începutul scrisorii, autoarea „capsulei timpului” dă mai multe informații despre vacanță, iar pe verso sunt scrise cu lux de amănunte mai multe informații care să îi folosească eventualului cititor.

„20 iulie 1979, Mamaia. Dragă cititorule,

Mă numesc Gabriela Carmen în etate de 16 ani născută în orașul Iași Bulevardul Dimitrie Cantemir. Am venit aici pentru a petrece vacanța mare împreună cu părinții mei și fratele meu mic „Liviu” în etate de 10 ani. Pe fratele meu îl cheamă Oprea Liviu Valentin. Împreună cu noi a mai venit și unchiul meu Oprea Florian tot din orașul Iași”, se arată în prima parte a mesajului, în timp ce pe verso, ea a pus adresele toturor celor care erau în vacanță cu ea.

Obiecte lăsate în urmă oamenii din 1887 pentru descendenții lor

În 1887, elevii unei şcoli din Salt Lake City îngropau o capsulă a timpului care avea să treacă prin multe peripeţii până la deschiderea ei programată în 2019. Când aceasta a fost demolată în 1959, capsula lăsată în urmă a fost descoperită şi lăsată într-un secretariat şcolar, unde a stat într-un dulap timp de ani de zile.

În cutia peste care au trecut 132 de ani au fost găsite numeroase documente, fotografii şi lucruri menite să le arate oamenilor din timpurile noastre cum era viaţa în urmă cu peste un secol.

„Obiecte precum nasturi, fundiţe, pietricele şi un pacheţel de gumă au fost găsite în cutie. Oamenii de la acea vreme au avut şansa să contribuie cu o bucăţică din viaţa lor, pentru ca noi să o putem vedea acum”, a declarat Alan Barnett, arhivistul care s-a ocupat de ceremonie. coral