Olivia Newton-John, starul din celebrul musical „Grease” și cântăreață cu multe discuri de platină, a murit la vârsta de 73 de ani, potrivit unui anunț făcut luni pe rețelele sociale de soțul ei, John Easterling. Mulți ani artista a luptat cu un cancer care la un moment dat a recidivat și se dedicase luptei împotriva acestei boli înființând o fundație pentru cercetarea unor noi metode de tratament.

În 1992, a fost diagnosticată prima dată cu cancer de sân și a suferit o mastectomie parțială, dar boala s-a întors după 21 de ani. Apoi, în 2018, vedeta a dezvăluit că are metastaze. În 2019, mărturisea în emisiunea „60 Minutes” că suferă de cancer în fază terminală şi că nu ştie cât i-a mai rămas de trăit.

„Dame Olivia Newton-John (73 de ani) s-a stins din viață liniștită, în această dimineață, la ferma ei din sudul Californiei, înconjurată de familie și prieteni. Rugăm pe toată lumea să respecte intimitatea familiei în aceste momente foarte dificile”, a anunțat John Easterling, soțul ei.

După primul diagnostic de cancer, Newton-John a devenit o militantă proeminentă în lupta anti-cancer, înființând Olivia Newton-John Cancer and Wellness Research Centre în Melbourne. Eforturile sale în acest domeniu au fost recunoscute de Regina Elisabeta a II-a, care a onorat-o cu titlul de „Dame” în 2020.

Artista era convinsă că va învinge boala și a cerut țării sale, Australia, să adopte legile statului american în care ea locuia, California, pentru a permite folosirea marijuanei în scopuri terapeutice.

Olivia Newton-John mărturisea că deși a avut momente de disperare, a avut „o carieră incredibilă” și nu are de ce să se plângă.

„Grease”, filmul care i-a adus celebritatea

Proeminența sa ca activistă pentru cercetare și pentru găsirea unui tratament mai bun anti-cancer va rămâne probabil un element esențial al moștenirii pe care o lasă, la fel de important ca și cariera sa în showbiz, care a inclus patru premii Grammy și vânzarea a peste 100 de milioane de discuri, scrie The Guardian.

Filmul „Grease”, adaptarea din 1978 a musicalului de pe Broadway, în care a fost partenera lui John Travolta a fost cel care i-a adus celebritatea mondială. Olivia Newton-John, pe atunci în vârstă de 29 de ani, a trebuit să fie convinsă să accepte rolul. Era îngrijorată că e prea „bătrână” pentru a juca rolul unei liceene. De asemenea, rolul a fost modificat pentru a se adapta accentului ei australian.

„Grease” a fost cel mai mare succes de box-office al anului, iar albumul cu coloana sa sonoră a stat 12 săptămâni consecutive pe locul 1 în SUA. A inspirat apoi generații întregi și i-a făcut pe mulți tineri să îndrăgostească de dans.

Olivia Newton-John a fost nominalizată la Globul de Aur și a interpretat „Hopelessly Devoted to You” la Premiile Oscar din 1979.

Coloana sonoră a filmului este în top 10 cel mai bine vândute din toate timpurile. coral