Cunoscutul artist Viorel Nimigeanu a încetat din viață marți, la vârsta de 70 de ani.

Acesta s-a născut în 1950, în Nimigea de Jos, județul Bistrița-Năsăud. În 1969, Viorel Nimigeanu a intrat la Institutul de Artă Plastică Ioan Andreescu din Cluj, pe care l-a absolvit în anul 1973.

În 1977, a fost admis la Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din București, unde a avut șansa de a-l întâlni pe Corneliu Baba, aflat în ultimul său an de profesorat. Marele pictor a apreciat talentul tânărului student și l-a sprijinit în realizarea unor proiecte. Începe lungul șir de participări la numeroase expoziții de pictură din Baia Mare, Cluj, București.

De asemenea, a realizat mai mult de douăzeci de expoziții personale în țară și străinătate.

Începând cu anul 1978, a devenit preocupat din ce în ce mai mult de arta monumentală, executând, de-a lungul carierei, fresca la mai mult de 30 de biserici din țară și străinătate. 

În 2010 și-a obținut doctoratul cu lucrarea Pictura bisericilor ortodoxe din Transilvania în secolul XX.

Arta lui Viorel Nimigeanu a fost remarcată încă de la debut și urmărită cu căldură de personalități de renume ale artei și istoriei artei românești: Lazăr Anton, Mircea Țoca, Vasile Grigore, Dan Grigorescu, Magda Cârneci, Tiberiu Alexa, Virgil Mocanu, Lelia Pop, Negoiță Lăptoiu, Livia Drăgoi, Alexandra Rus.

coral