Vangelis Papathanassiou, cunoscut de publicul internațional pur și simplu sub numele de Vangelis, a murit marți, la vârsta de 79 de ani, informează publicația elenă Ekathimerini.

Anunțul a fost făcut de reprezentanți ai artistului pentru agenția elenă ANA, însă aceștia nu au făcut publică cauza morții. Presa din Grecia transmite pe surse că Vangelis ar fi decedat miercuri, într-un spital din Franța.

Vangelis a devenit celebru după ce a câștigat premiul Oscar în 1981 pentru cea mai bună muzică originală pentru filmul „Chariots of Fire”. De asemenea, Vangelis a scris muzică pentru filme precum „Blade Runner”, „The Bounty” și „1492: Conquest of Paradise”.

Cu o activitate muzicală de peste 50 de ani în care a produs peste 52 de albume, Vangelis este considerat unul dintre cei mai mari compozitori de muzică electronică din toate timpurile. Genurile muzicale abordate sunt muzica electronică, de film, ambientală, clasică și rockul progresiv.

Vangelis a început să compună încă de la vârsta de 4 ani și a fost un muzician autodidact. A studiat muzica, pictura și regia de film la Academia de Arte Frumoase din Atena.

coral