Ministerul Apărării Naţionale organizează, în parteneriat cu Asociația „Alături de eroi”, împreună cu reprezentanți ai mediului de afaceri și ai societății civile, o serie de manifestări dedicate „Zilei Veteranilor de Război” – 29 aprilie, în București și în toate marile garnizoane din ţară, printre care și cea din Cluj.

„Vineri, 23 aprilie, a fost demarată campania „Alături de veterani”, prin lansarea site-ului https://veteraniiromaniei.mapn.ro, pagină dedicată veteranilor celui de-Al Doilea Război Mondial ce va reuni povești de viață, informații cu privire la evenimentele dedicate acestora, precum și mărturii din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Campania se va desfășura pe parcursul mai multor zile și va include o acțiune de distribuire a unor pachete cadou pentru veteranii de război, cu ocazia Sărbătorilor de Paști.

„Distribuirea pachetelor către veteranii de război se va desfășura în perioada 27-29 aprilie”

În data de 26 aprilie, la Sala Unirii din Alba-Iulia, a avut loc activitatea de împachetare a cadourilor pentru veteranii de război domiciliați în 15 județe din centrul și vestul țării. La eveniment au participat secretarul de stat în Ministerul Apărării Naționale, Marius Bălu, șeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu, comandantul Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, general-maior Dorin Blaiu, reprezentanți ai autorităților locale și comandanți ai unităților din garnizoana Alba-Iulia. Cadourile urmează a fi distribuite, în perioada următoare, de către echipe constituite din militari din cadrul structurilor subordonate Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, în garnizoane din zona de responsabilitate a marii unități.

La nivelul garnizoanei Cluj-Napoca, distribuirea pachetelor către veteranii de război se va desfășura în perioada 27-29 aprilie și va cuprinde cartierele Gheorgheni și Mărăști, precum și comuna Florești. Echipele de distribuire a cadourilor sunt constituite din personal din Regimentul 317 ISR „Vlădeasa”, Regimentul 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureșianu”, sprijiniți de voluntari, membri ai asociațiilor și fundațiilor neguvernamentale de profil.

„Ceremonia militară şi religioasă (…) va fi organizată în Cimitirul Eroilor”

În județul Cluj, în perioada 27-28 aprilie, vor mai fi distribuite pachete în localitățile Dej, Gherla, Huedin, Turda și Câmpia Turzii, cu sprijinul militarilor din Baza 4 Logistică „Transilvania”, Regimentul 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureșianu” și Batalionul 814 Tancuri „Mihai Vodă”.

Joi, 29 aprilie, începând cu ora 10.00, militari ai Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, în colaborare cu reprezentanţi ai structurilor din Sistemul Naţional de Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională, la nivel local, vor participa, la ceremonia militară şi religioasă dedicată Zilei Veteranilor de Război, organizată în Cimitirul Eroilor din municipiul Cluj-Napoca.

Detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Regimentului 317 ISR „Vlădeasa”, Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureşianu” și Muzica Militară a comandamentului Diviziei 4 Infanterie „Gemina”.

Toate activitățile desfășurate cu ocazia Zilei Veteranilor de Război se vor organiza cu respectarea măsurilor stabilite de autorități pentru prevenirea și limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

***

În fiecare an, la 29 aprilie se sărbătoreşte Ziua Veteranilor de Război, instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222/2007. În toate garnizoanele din ţară au loc ceremonii militare şi religioase la monumentele dedicate eroilor din cel de-Al Doilea Război Mondial, adunări solemne ale asociaţiilor de veterani de război, spectacole şi activităţi de îngrijire a monumentelor şi cimitirelor eroilor”, se arată în comunicatul MApN, Divizia 4 Infanterie „Gemina”. coral