Pentru o corectă informare a publicului referitor la presupusele „prejudicii” constatate de Curtea de Conturi a României – Camera de Conturi Cluj în urma misiunii de audit financiar pe anul 2018, Consiliul Județean Cluj formulează următorul drept la replică:

Raportul de audit conținând constatările și concluziile auditului financiar vizează, preponderent, erori de evidențiere în contabilitate și NU eventuale prejudicii în contul bugetului județului Cluj, chestiuni radical diferite care nu trebuie să fie confundate! Astfel:

Aproximativ 75% din cei 374.000.000 lei menționați în Raport reprezintă erori în înregistrarea în evidența contabilă a unor bunuri patrimoniale existente. Spre exemplu, un imobil aflat în proprietatea județului Cluj și în administrarea  Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj a fost înregistrat în evidența contabilă a județului Cluj în contul 803.90.00, motiv pentru care Curtea de Conturi a considerat faptul că imobilul în cauză ar fi trebuit înregistrat în evidența contabilă a Județului Cluj, în contul 212.00.00. Menționăm faptul că imobilul respectiv era evidențiat în contabilitatea ambelor instituții, doar că opinia Curții de Conturi privind modalitatea de înregistrare a fost diferită față de poziția Consiliului Județean.

Aproximativ 23% din sumă reprezintă erori de înregistrare în evidența contabilă. Spre exemplu, au existat anumite neconcordanțe privind rezultatele reevaluării unor imobile din patrimoniul județului Cluj, precum și unele corecturi care s-au făcut în evidența contabilă în cazul înregistrării unor bunuri, respectiv fonduri. Aceste sume au fost corectate în evidența contabilă a instituției chiar în timpul misiunii de control a Curții de Conturi.

Aproximativ 2% reprezintă indicații preventive referitoare la lucrările de modernizare a drumurilor județene, situații pentru care s-a solicitat, în special, verificarea corelațiilor dintre lucrările executate pentru lucrările de întreținere a drumurilor județene și documentele justificative existente.

O mare parte a acestor presupuse abateri constatate de Camera de Conturi au fost soluționate în timpul misiunii de audit, așa cum rezultă din chiar conținutul Raportului de audit!

coral