Noile reguli propuse de Comisia Europeană privind emisiile Euro 7 pentru autoturisme, autoutilitare, camioane și autobuze ar putea însemna finalul motoarelor cu ardere internă începând cu anul 2025.

Asociația Industriei de Inginerie Mecanică (VDMA) a anunțat că punerea în aplicare în forma actuală a acestor reguli este „complet exclusă”.

„Obligația planificată ca vehiculele noi din Europa să fie practic fără emisii începând cu 2025 ar fi o aberație ecologică, economică și tehnologică”, se arată într-un comunicat de presă al VDMA, potrivit Euractiv.

Combustibilii electronici, cum ar fi hidrogenul lichid, pot fi creați din electricitatea furnizată de surse regenerabile, oferind o alternativă ecologică la combustibilii fosili.

Cu toate acestea, acești combustibili sintetici au în prezent un cost de producție mult mai mare și necesită cantități mari de energie regenerabilă pentru a fi neutri în carbon.

Frans Timmermans, șeful UE pentru politica climatică, a declarat că deciziile vor fi luate în dialog cu industria auto, dar a subliniat că intenția sa nu este de a evita „subiectele dificile și deciziile dificile”.

„Știți că industria auto începe prin a spune că este imposibil și apoi, în cele din urmă, se conformează”, a spus el într-un briefing de presă, în noiembrie 2020

„Nu iau acest lucru ca șablon în negocierile mele, pentru că trebuie să ascultăm (n.r.- industria), trebuie să le ascultăm argumentele”, a adăugat acesta.

Timmermans a precizat că industria auto trebuie să se îndrepte acum spre vehiculele electrice și utilizarea hidrogenului pentru transporturile mai grele.

„Știu că există nervozitate. Vom avea acest dialog cu industria, dar nu putem aștepta până în 2029 pentru a reduce în continuare emisiile”, a adăugat el.  coral