Adrian Streinu-Cercel a facut acuzatii destul de grave si dezvaluiri despre neregulile pe care le-a vazut la Guvern chiar inainte de a fi demis. Medicul a explicat cum am putut ajunge in acest prag critic.

„O sa va spun un lucru care o sa va socheze. La nivelul zilei de astazi nr de teste care s-au facut este la jumatate din capacitatea de testare din Romania. Din doua considerente – aceste teste sunt cerute doar de medici si cei de la DSP si nu exista un program de testare sustinut pentru populatie.  Noi am cerut sa facem un program de testare pe criterii epidemiologice, care nu a fost aprobat nici pana la ora actuala.

Jumatate din capacitatea de testare din Romania nu a fost folosita pentru ca nu a fost ceruta. Nu exista cerere, nu exista recoltare.  

In probleme de politica sanitara nu suntem consultati. Pandemia este condusa de MAI si nu de Ministerul Sanatatii, asa cum ar fi normal sa fie. Am lasat sa intre avioane in tara fara numar, nu am facut nicio zona de carantina la vremea respectiva si cazurile s-au extins. Credeti ca vin si ne asteapta pe noi sa luam decizii? Cand noi am spus sa inchidem grantele, politicienii au spus sa nu le inchidem ca nu da bine la Europa. Pe Europa nu o intereseaza ce se intampla in Ropmania. Acum avem consecintele, pentru ca nu am facut nimic.

Noi inca nu am inchis focarele din Romania. In momentul in care vom vorbi de verde pe teritoriul Romaniei, atunci vom putea sa reluam viata de la zero. Pana atunci ar trebui sa facem un program de tip stop joc. Bancile sa inceteze sa mai mai ia rate 10 saptamani. In astea 10 saptamani nimeni nu trebuie sa mai plateasca nimic si statul sa faca masura de tip social in care sa duca mancare la usa, sa dea drumul celor care pot lucra pe mdelul social. Dupa ce am indeplinit modelul social totul trebuie sa plece de la zero, de unde am ramas.

Cand incepe sa scada mortalitatea generata de coronavirus, incep lucrurile sa intre pe un fagas normal.
Nu suntem in criza ci in pandemie. Criza e facuta de politicieni, suntem in pandemie stimati concetateni. Daca nu ne vine mintea la cap o ducem asa pana la toamna. Vom trai si vom vedea, cine va mai trai.

Daca nu laum masuri radicele si nu intelegem ce e pandemia, dupa 15 iunie nu vom avea o viata nromala, daca intelegem si punem pe grafic 14 zile perioada de incubatie, plus pana la 50…60 de zile, putem face actiuni clare care sa ne spuna prin testari cine e infectat si cine nu. Facem asta atunci la 1 iulie deschidem tot, daca nu ne intindem pana in toamna”, a spus Adrian Streinu-Cercel la Romania TV.
Adrian Streinu Cercel, demis

Ministrul  Sanatatii, Nelu Tataru, a anuntat joi ca l-a demis pe Adrian Streinu Cercel de la sefia Comisiei stiintifice speciale anti-COVID din Ministerul Sanatatii.

”Nu am putut fi de acord cu dansul. Decizia a fost de a-l demite din Comisia stiintifica de la nivelul ministerului”, a spus Tataru, facand referire la planul lui Streinu Cercel de izolare totala a cetatenilor peste 65 de ani.

coral