Conducerea Aeroportului Internațional „Avram Iancu” de la Cluj vrea să amenajeze terenul din jurul pistei acestuia pentru a crește siguranța la aterizare.

Se lucrează deja la documentația necesară pentru acest proiect, rezultatul dorit fiind amenajarea unui spațiu suficient de mare ca în cazul în care un avion iese din afara pistei, acesta să poată fi manevrat într-un mod eficient.  Un incident de acest fel s-a întâmplat acum câțiva ani, după spusele directorului Aeroportului din Cluj, David Ciceo.

„Reglementările impun ca terenul din jurul pistei, pe o anumită distanță în lateral și în capetele pistei, să aibă o anumită capacitate portantă, astfel încât dacă o aeronavă iese din pistă la aterizare, să nu fie un accident grav. În 2016, în ianuarie, o aeronavă a ieșit din pistă spre oraș, la aterizare. Nu a fost vina aeroportului, din fericire nu a fost avariată aeronava si nici un pasager nu a pățit nimic. Se pot întampla astfel de incidente”, declară directorul la EBS Radio.

Lucrările vor avea o valoare de aproximativ 113 milioane de lei, dar reprezentanții aeroportului speră ca 98% din acestea să fie finanțate din fonduri europene. Chiar dacă instituția a început deja documentațiile de care are nevoie pentru realizarea proiectului, aceasta trebuie să primească și un aviz de mediu.

Pista Aeroportului Internațional din Cluj are o suprafață de 2.100 de metri și urmează să fie extinsă la 3.500 de metri. Proiectul de extindere se află în întârziere din cauza pandemiei de coronavirus, dar și pentru că se așteaptă finalizarea devierii Someșului.

„Devierea râului Someș a început, este deviat spre oraș, este deviat spre Apahida, a rămas porțiunea din mijloc care ne interesează. Imediat ce se face devierea râului Someș, noi vom continua cu extinderea pistei. Bineînțeles că în urma acestei crize și a scăderii traficului, a scăderii veniturilor, foarte multe investiții s-au amânat, dar continuă dezvoltarea. Considerăm că în aproximativ patru ani vom ajunge din nou la 3 milioane de pasageri”, a mai menționat David Ciceo pentru același post.

coral