Aeroporturile din Iaşi, Bacău, Cluj, Craiova şi Sibiu vor beneficia de un sprijin în valoare totală de 22 de milioane de lei, pentru compensarea pierderilor cauzate de pandemia de COVID-19, în urma unei decizii a Guvernului.

„A fost adoptată în această şedinţă de Guvern o schema de ajutor de stat pentru aeroporturile regionale cu un trafic situat între 200.000 şi 3 milioane de pasageri pe an, aflate în subordinea unor judeţe, pentru compensarea pierderilor înregistrate ca urmare a pandemiei COVID-19. Vorbim despre aeroporturile din Iaşi, Bacău, Cluj, Craiova şi Sibiu, care vor beneficia de o compensare a pierderilor în sumă totală de aproximativ 22 de milioane de lei”, a anunţat şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, după şedinţa de Guvern de miercuri.

El a precizat că aeroporturile cu trafic mai mic de 200.000 de pasageri pe an au beneficiat deja de o schemă similară de sprijin, iar alte aeroporturi care se încadrează în categoria de trafic 200.000-3 milioane de pasageri pe an au accesat în mod individual scheme de sprijin.

La rândul său, vicepremierul Raluca Turcan a arătat, într-o postare pe Facebook, că numărul pasagerilor în lunile martie-iulie a scăzut anul acesta şi de aproape 20 de ori, în comparaţie cu numărul de călători de anul trecut. În consecinţă, veniturile aeroporturilor au scăzut la un nivel care pune în pericol menţinerea acestora în stare operaţională. România are nevoie de aceste aeroporturi regionale pentru a susţine economia şi a sprijini românii care folosesc în mod curent acest tip de transport.

„Ajutorul de stat oferit de Guvernul României vine ca o gură de oxigen pentru acestea. De exemplu, Aeroportul Internaţional Sibiu va primi aproape 4 milioane de lei, iar cel din Cluj – peste 8,5 milioane de lei. Aceasta în condiţiile în care închiderea activităţii a scăzut traficul aerian în Sibiu cu 51,69% în luna martie, cu 94,46% în luna aprilie şi cu 93,15% în luna mai”, a detaliat Turcan.

coral