La mijlocul lunii trecute, un producător de lacuri și vopsele a cerut insolvența firmei MAURER OVERLAND TRADING SRL, o societate din cadrul trustului Maurer, care dezvoltă un mega proiect imobiliar în Piața Abator. La două zile  după depunerea cererii, MAURER OVERLAND TRADING a depus, la rândul ei o cerere de insolvență împotriva Maurer Imobiliare SA, societatea care dezvoltă ansamblul imobiliar menționat anterior. Doar că, unul dintre acționarii principali a celor două firme Maurer este Simon Maurer. Anul trecut, împotriva celor de Maurer un producător de ciment a cerut insolvența firmei însă, până la urmă, cererea a fost retrasă oamenii de afaceri ajungând la o înțelegere.

În data de 22 iunie, DAW BENŢA ROMANIA SRL a depus o cerere de insolvență împotriva firmei MAURER OVERLAND TRADING SRL, societate care face parte din grupul Maurer controlat de omul de afaceri Simon Maurer. Firma DAW BENŢA ROM NIA este un joint-venture între compania DAW din Germania şi omul de afaceri Remus Aurel Benţa din Mureş, unul dintre milionarii județului.

În data de 24 iunie, firma  MAURER OVERLAND TRADING SRL a deschis un proces de insolvență împotriva ”societății mamă” MAURER IMOBILIARE SA.

Proiectul Maurer Imobiliare din Cluj Napoca

Acționariatul MAURER OVERLAND TRADING SRL este format din Simon Maurer (40%), Dragos Pozna (40%) și Adrian Preda, cel din urmă fiind unul dintre reprezentanții afacerii Maurer, iar administrator este Plesa Constantin Adrian.

Preda este reprezentantul firmei imobiliare în cadrul clubului de fotbal AS „SR” Brașov, după ce acesta a fost cumpărat de Simon Maurer.

Numele lui Pozna apare ca fiind unul dintre martorii denunțători, alături de Feraru Mihai și Haragoja Vasile, din procesul de corupție al fostului primar al localității Bran, Gheorghe Hermeneanu, condamnat definitiv la 2 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendare. Fostul edil a fost prins în timp de lua mită 5.000 de lei. Potrivit procurorilor, el a fost prins în flagrant imediat după ce acesta, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a primit de la reprezentantul legal al unei societăţi comerciale cu care primăria s-a aflat în relaţii contractuale, suma de 5.000 lei pretinsă anterior, suma reprezentând un procent de aproximativ 10% din valoarea unui contract de prestări – servicii de amplasare a instalaţii, se arată în rechizitoriul procurorilor.

Datorii de milioane pentru că ”am vrut să ajut un prieten”

Pe de altă parte, societatea Maurer Imobiliare SA îi aparține, în proporție de peste 60% lui Simon Maurer. Varianta lui despre această situație inedită în care o firmă subsidiară cere insolvența ”societății mamă” este că a încercat să își ajute un prieten, iar ajutorul dat s-a întors împotriva lui.

”Începând cu luna ianuarie 2018 societatea Maurer Imobiliare SA a dezvoltat o relație comercială cu societatea MAURER OVERLAND TRADING S.R.L. Acest contract presupunea ca această societate, nou înființată și fără credibilitate comercială pe piața de profil, să se constituie într-un agent al subscrisei pe piața furnizorilor de materiale de construcții, astfel încât să negocieze în numele subscrisei și să obțină cele mai bune prețuri de aprovizionare.

Pe atunci, am considerat această asociere ca fiind, privind-o  dincolo de latura profesională, o mână de ajutor acordată, cu drag și din inimă, unui prieten care tocmai încheiase parteneriatul cu o altă societate. Azi sunt nevoit să o includ în categoria parteneriatelor total neinspirate și nefericite”, explică omul de afaceri.

El mai spune că Societatea Maurer Imobiliare SA a achiziționat și achitat societății afiliate (SC Maurer Overland Tranding SRL) diverse mărfuri necesare activității curente fără să înregistreze restanțe. Cu toate acestea, în data de 27.04.2020, SC Maurer Imobiliare SA a fost pusă în întârziere, fiind informată de către SC Maurer Overland Tranding SRL că nu poate continua onorarea comenzilor sub pretextul unei datorii totale de 1.600.000 lei pe care Maurer Imobiliare SA ar fi datorat-o.

Simion Maurer

”Pe fondul acestei stări de insolvabilitate evidentă a MAURER OVERLAND TRADING S.R.L. nu s-a reușit stabilirea unui dialog rațional cu administratorul de fapt și cel statutar care au refuzat și refuză în continuare întrunirea Adunării Generale a Asociaților în vederea lămuririi situației și luării măsurilor care se impun, în pofida cererilor succesive pe care le-am adresat în calitate de asociat al societății afiliate.

Refuzurilor vehemente ale acestui administrator de fapt de a stabili un dialog rațional și onest cu restul acționarilor din cadrul societății Maurer Overland Trading, i se alătură și încercarea lui de a mă prinde într-un joc murdar de șantaj și într-o situație șicanatoare și de intimidare.

Evident, raporturile comerciale cu această societate au fost sistate și, ulterior, am aflat că am fost chemați în judecată de aceasta. În esență, este vorba despre o acțiune a asociatului minoritar care, confruntat cu perspectiva atragerii răspunderii pentru sumele sustrase din societate, a formulat cererea de chemare în judecată în mod șicanatoriu.

În consecință, în calitate de reprezentant al companiei Maurer imobiliare, m-am văzut  nevoit să înaintez, la rândul meu, o cerere de deschidere a insolvenței societății afiliate, astfel încât, pe calea procedurii prevăzute de Legea nr. 85/2014, să se asigure protejarea intereselor tuturor persoanelor afectate de insolvabilitatea și acțiunile șicanatorii ale acestei societăți, „reprezentată” de asociatul minoritar și administratorul aflat sub autoritatea acestuia.

La dosarul deschis de Maurer Imobiliare SA au intervenit în interes propriu alți  trei furnizori ai firmei afiliate (până în acest moment) : ANNORA LIGHTING S.R.L.,  ECOFLAM S.R.L. și DAW BENTA S.R.L. (reprezentat prin Remus Aurel Benţa).

Pornind de la aceste demersuri este evident faptul ca SC Maurer Imobiliare SA nu se află în conflict cu SC DAW Benta SRL. Din contra, suntem de aceeași parte a baricadei aflându-ne  în poziția de creditori și având înaintate cereri de deschidere a procedurii de insolvenţă împotriva firmei afiliate SC Maurer Overland Trading SRL”, mai explică Simon Maurer.

Proiect pe ”linia” lui Paszkany

Inițial, proiectul imobiliar din Piața Abator a fost demarat de Arpad Paszkany, care a comandat un studiu de trafic pentru zona respectivă. Ulterior, proiectul a fost cumpărat de milionarul clujean Stefan Gadola, unul dintre acționarii Energobit, și acum a ajuns să fie dezvoltat de Simon Maurer, prin intermediul firmei Maurer Imobiliare. În această afacere, alături de Maurer figurează și Marian Băgăcean, proxy-ul lui Nelu Varga, finanțatorul din umbră al echipei de forbal CFR Cluj.

”Subsemnatul Băgăcean Vasile-Marian, cetățean român (…), în calitate de asociat unic deținând 100% capitalul Social al NEVA TOWER RESIDENCE – S.R.L., o societate înființată și care funcționează în conformitate cu legislația din România, cu sediul social în România, jud. Cluj, mun. Cluj-Napoca, str. Ploiești nr. 17-19, (…) și subscrisa 2. MAURER IMOBILIARE – S.A., o societate (…), legal reprezentată de dl Creța Marius-Nelu – Administrator, în calitate de invitat și viitor asociat al Societății, având în vedere:

– Contractul de Asociere din data de 1.11.2018 încheiat printre alții de dl Băgăcean Marian și Maurer Imobiliare având ca obiect dezvoltarea de către Societate pe terenul situat în România, mun. Cluj – Napoca, Piața Abator nr. 1, în suprafață de 2.160 m.p.,(…), a unui proiectul imobiliar rezidențial si comercial „Proiectul”. (…) Se aprobă prin prezenta cesiunea, la valoarea nominală, de către asociatul MAURER IMOBILIARE – S.A. către asociatul BĂGĂCEAN VASILE-MARIAN, a unui număr de 62 de părți sociale ale Societății, având o valoare nominală de 10 lei fiecare și o valoare nominală totală de 620 lei. (…) DI BĂGĂCEAN VASILE-MARIAN deține 152 de părți sociale, având o valoare nominală de 10 lei fiecare și o valoare nominală totală de 1.520 lei, b) Dl MAURER SIMON-ANDREAS deține 248 de părți sociale, având o valoare nominală de 10 lei fiecare și o valoare nominală totală de 2.480 lei. Participarea la beneficii și pierderi a asociaților Societății este următoarea: a) Dl BĂGĂCEAN VASILE-MARIAN participă la beneficiile și pierderile Societății în proporție de 38%; b) DI MAURER SIMON-ANDREAS participă la beneficiile și pierderile Societății în proporție de 62%”, se arată într-o notă publicată în Monitorul Oficial.

Trebuie remarcat că, în afară de Simon Maurer, toți oamenii de afaceri care au avut de-a face cu acest proiect imobiliar au fost partenerii de afaceri ai lui Arpad Paszkany.

Sursa: Gazeta de Cluj coral